Debate ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική συζήτηση, σοβαρότητα και ο «σαρωτικός» Πολάκης
Η Κουμουνδούρου μπορεί να κινδυνεύει τις επόμενες ώρες να απωλέσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, απέδειξε ότι τουλάχιστον μπορεί να επιστρέψει η «σοβαρότητα», από την οποία πήρε «διαζύγιο» την περίοδο Κασσελάκη.
Συζητούν, συμφωνούν ή διαφωνούν, χωρίς τοξικότητα
Αποχωρώντας από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αντιπαρατεθούν σκληρά, αλλά «μακριά από τη τοξικότητα του προηγούμενου διαστήματος. Στην πραγματικότητα, «κάρφωσε» τον Στέφανο Κασσελάκη, ως «ενορχηστρωτή» της εσωκομματικής κρίσης – κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι συνυποψήφιοι του.
Πέρα από αυτή τη γενική διαπίστωση, η συζήτηση είχε και σημεία με «γωνίες» και συγκρουσιακά στοιχεία. Παράλληλα, ήταν γρήγορο και επειδή ο διάλογος έλαβε μεγαλύτερες -από τις συνηθισμένες- διαστάσεις, σε γενικές γραμμές μπορούσε κάποιος να το παρακολουθήσει με μεγαλύτερη άνεση.
Πάντως, σε γενικές γραμμές, εστίασαν στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξαν ότι το μεγάλο πρόβλημα στο κόμμα, εδώ και δεκαπέντε μήνες είχε το ονοματεπώνυμο του Στέφανου Κασσελάκη. Και από αυτό η Κουμουνδούρου, απαλλάχθηκε.
«Σαρωτικός» Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης, επανέλαβε στο στούντιο της ΕΡΤ και στους τηλεοπτικούς δέκτες των πολιτών, το πρόγραμμα των έξι πυλώνων που παρουσίασε στις περιοδείες του. Είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, είτε συμφωνεί, έδειξε πως έχει θέσεις συγκεκριμένες.
Έβαλε το ζήτημα της κρατικοποίησης συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στον τραπεζικό τομέα, στα διυλιστήρια και τη ΔΕΗ και Αττική Οδό, για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τις δυσκολίες των πολιτών. Μάλιστα, είχε και κοστολόγηση των προτάσεων του, βάζοντας και το τραπέζι το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις προτάσεις του.
Και ζήτησε από τους συνυποψηφίους του να τοποθετηθούν ανοιχτά, για το αν συμφωνούν με τις προτάσεις αυτές, τις οποίες έχει αναγάγει σε «σημαία» του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Παράλληλα, απάντησε σε όσα του καταλόγισαν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Φαραντούρης, για τη στήριξη που παρείχε πέρσι στον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας ότι εν τέλει εκείνος έβαλε πρώτος το ζήτημα της αποπομπής του. «Φαντάζεστε έναν ηγέτη της Αριστεράς, να φαίνεται ότι ήταν CEO σε εταιρίες σε νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό;”, αναρωτήθηκε. Πάντως, δεν δίστασε να κάνει και αυστηρή αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν έλεγξε την περιουσιακή του κατάσταση, νωρίτερα.
Δεν άφησε, επίσης, αναπάντητα και όλα όσα έχει καταλογίσει ο τέως πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας του, όσο και τις τελευταίες ημέρες. «Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκούνει. Αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της “ομάδας αλήθειας”, επανερχόμενος στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ρεπουμπλικανικού παρελθόντος του», είπε ο Χανιώτης βουλευτής, για τους ισχυρισμούς Κασσελάκη για το Μάτι.
Τέλος, σε ερώτηση του Σωκράτη Φάμελλου, απάντησε με πειστικό τρόπο και στο γιατί δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών. «Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος που έκανε ο Κασσελάκης, να βάλει κομματική πειθαρχία κρατώντας τη δεδηλωμένη για τον Μητσοτάκη, με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε αρχικά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι «ήταν πάγια θέση μας. Για την ισότητα σου λέω, Παύλο», με τον Χανιώτη βουλευτή να λέει πως «Σωκράτη μου, επαναλαμβάνω το λάθος ότι βάλαμε κομματική πειθαρχία και διαφωνώ με την τεκνοθεσία», μιλώντας για «κανονικό εμπόριο».