Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη - Σοκ και δέος για μεγάλη φοροδιαφυγή
Ο πρωθυπουργός μιλά για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στην εκδήλωση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Η μεσαία τάξη έχει δει μεν φορολογικές μειώσεις, αλλά πρέπει ακόμη πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους έως το 2027, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συζήτηση με τη δημοσιογράφο Έλενα Λάσκαρη, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν στο Ζάππειο Μέγαρο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΑ - ΔΙΚΑΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ».
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου πως φωταγραφίζει αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να δούμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων το 2025.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μάχη της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής και τις δυνατότητες για νέες φοροαπαλλαγές που αυτή ανοίγει.
Μίλησε για «σοκ και δέος» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν μεγάλες τελωνειακές απάτες.
Επισήμανε ότι τα πρόσθετα έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία και σημεώισε ότι με την πάταξη της φοροδιαφυγής ανοίγει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα κρατικά έσοδα στηρίζει και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, προσθέτει.
Δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης, ανέφερε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και υπογράμμισε ότι αν η υπεραπόδοση παγιωθεί μπορεί να τεθεί ζήτημα περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Στο παρακάτω link θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση
Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη δημοσιογράφο Έλενα Λάσκαρη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη, με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΑ - ΔΙΚΑΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ»
Έλενα Λάσκαρη: Ας ξεκινήσουμε από τη δημοσκόπηση. Εντυπωσιακά τα ευρήματα: οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ακόμα πιο σημαντικό, ένας στους δύο θεωρεί ότι είναι σωστό το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής και στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών. Πώς διαβάζετε τη δημοσκόπηση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω, κα Λάσκαρη, ότι τα στοιχεία τα οποία είδαμε στη δημοσκόπηση της Pulse επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας και μας κάνουν ακόμα πιο αποφασισμένους να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη στην εφαρμογή πολιτικών που στον πυρήνα τους έχουν τη φορολογική δικαιοσύνη και τον εξορθολογισμό, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Και πρέπει να σας πω ότι οι πολίτες είναι πάντα καχύποπτοι απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες, πόσω μάλλον όταν είχαν ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Βρέθηκε, όμως, αυτή η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτή τη δέσμευση τη διαχρονική, τα αποτελέσματα της οποίας, στον τομέα της είσπραξης εσόδων τα οποία θα έπρεπε να φορολογηθούν -μιλάμε για έσοδα τα οποία το κράτος θα έπρεπε να τα εισπράττει και δεν τα εισπράττει, όπως τόνισε και ο Υπουργός, όχι για αύξηση της φορολογίας- και νομίζω ότι κάπως έτσι χτίζονται αργά αλλά σταθερά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης του πολίτη με το κράτος και με τη φορολογική διοίκηση.
Μια φορολογική διοίκηση η οποία, χάρη στις προσπάθειες της ΑΑΔΕ, γίνεται πολύ πιο φιλική προς τον πολίτη, αλλά και πολύ πιο αυστηρή ως προς την επιβολή της νομιμότητας, ειδικά στις περίπλοκες υποθέσεις μεγάλης φορολογικής και τελωνειακής απάτης.
Στις ΔΕΟΣ (Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών), που είναι η καινούργια υπηρεσία της ΑΑΔΕ, προσθέστε και το «σοκ» μπροστά, «σοκ και δέος», γιατί πράγματι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον μια φορολογική αρχή πρέπει να αντιμετωπίζει την οργανωμένη απάτη, που συνδέεται με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Έλενα Λάσκαρη: Ξέρετε, όμως, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το «σοκ και δέος» δημιουργεί και δυσαρέσκεια στους κόλπους των ψηφοφόρων. Διότι κάποιοι που δεν πλήρωναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, τώρα αναγκάζονται να πληρώσουν, και σε λίγα χρόνια, σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Συνήθως, όταν προκαλείς δυσαρέσκεια, μία κυβέρνηση το σκέφτεται, «να κατεβάσω ταχύτητα, να σταματήσω τις μεταρρυθμίσεις», σας προβληματίζει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι κάνουμε το ακριβώς ανάποδο και θέλω να θυμίσω, ως προς τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησής μας. Άρα, κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, τα οποία μονίμως φροντίζουμε. Κι έχουμε κάνει και κάποιες παρεμβάσεις στα ζητήματα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, να τα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δίκαια.
Αυτή η προσπάθεια νομίζω ότι αναγνωρίζεται και αναγνωρίζεται τελικά και από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους.
Πιστεύω, όμως, ότι τελικά το ισοζύγιο, το πολιτικό και το οικονομικό, είναι θετικό για την κοινωνία. Να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε ο κ. Υπουργός: τα πρόσθετα έσοδα τα οποία μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε, πρωτίστως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστρέφουν στην κοινωνία μέσα από δύο αναθεωρήσεις προϋπολογισμών, μέσα από την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από στοχευμένες παροχές τις οποίες θα κάνουμε στο τέλος του έτους.
Και ταυτόχρονα δημιουργώντας τον μόνιμο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Εκεί θέλω πράγματι να σταθώ, διότι ακούω με απορία κάποιους έγκυρους και σοβαρούς αναλυτές να ισχυρίζονται ότι τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από αυξήσεις φόρων. Όχι, τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ένα πολύ απλό παράδειγμα: αν μια επιχείρηση έχει κέρδη 100 ευρώ και πλήρωνε προηγούμενο φορολογικό συντελεστή 29%, πλήρωνε 29 ευρώ. Aν τώρα έχει 200 ευρώ κέρδη, προφανώς με 22% θα πληρώσει 44 ευρώ φόρο εισοδήματος αλλά με πολύ περισσότερα κέρδη, με αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής. Και πρέπει να σας πω ότι όσο τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, δεν προέρχονται από έκτακτες φορολογήσεις, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025 -το 2026 και το 2027- να προγραμματίσουμε κι άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων.
Και πού θα στρέψουμε την προσοχή μας; Θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μέχρι το τέλος της πολιτικής μας.
Άρα, αυτή η πολιτική δεν είναι μια πολιτική η οποία είναι κοινωνικά και πολιτικά ουδέτερη. Είναι μια πολιτική η οποία επιστρέφει, θα έλεγα, το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία, είτε με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων είτε με σταθερή μείωση των φόρων.
Έλενα Λάσκαρη: Προλάβατε την ερώτησή μου για τη μεσαία τάξη. Διότι έχετε μειώσει τον εισαγωγικό συντελεστή για τους «μικρούς», έχετε μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τους επιχειρηματίες, για τις επιχειρήσεις. Η μεσαία τάξη αισθάνεται λίγο αδικημένη, αλλά φαίνεται πως έρχεται η ώρα της.
Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω; 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ήδη στο ταμείο ο κ. Χατζηδάκης. Έχει θέσει ένα στόχο η κυβέρνηση για 2,5 δισεκατομμύρια από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ξεκίνημα είναι πολύ δυναμικό. Μπορεί να πάμε παραπάνω και να έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταλαβαίνω τη δημοσιογραφική περιέργεια. Θέλω να σας θυμίσω ότι στον Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται σε τρεις εβδομάδες από τώρα, έχουμε ήδη 12 μειώσεις φόρων, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Θα έχουμε την ευκαιρία και από τώρα μέχρι τον Προϋπολογισμό να τις επαναλάβουμε για να τις εμπεδώσουν οι πολίτες.
Όμως, θέλω να θυμίσω -και αξίζει αυτό να το εξηγούμε στους πολίτες- ότι με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, η χώρα έχει πια οροφές δαπανών, το οποίο σημαίνει ότι ασχέτως του αν φέρνουμε περισσότερα χρήματα, περισσότερες δαπάνες δεν μπορούμε εύκολα να κάνουμε.
Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως; Αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα, ναι, μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές. Ήμουν πολύ προσεκτικός, λοιπόν, γι’ αυτό και μίλησα για το 2026 και για το 2027, διότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα να φανεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι μέτρα τα οποία αποδίδουν μόνιμα.
Δεν είναι έκτακτα μέτρα, είναι διαρθρωτικά μέτρα και αυτή η βελτίωση στο κενό ΦΠΑ έχει τεράστια σημασία. Η επιμονή μας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όλες οι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται από την ΑΑΔΕ, με το myDATA το οποίο είναι μία πολύ μεγάλη τομή, με το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής το οποίο θα αρχίσει να μπαίνει στη ζωή των επιχειρήσεων από τις αρχές του 2025, είναι μέτρα τα οποία από τη μία διευκολύνουν, από την άλλη μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε την πραγματική φορολογητέα ύλη.
Γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε, αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, μειώνει το χρέος, έχει τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει τους φόρους.
Αν δείτε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα δείτε υπερβάσεις δημοσιονομικών στόχων, καθεστώς ευρωπαϊκής εποπτείας και ταυτόχρονα αύξηση των φόρων.
Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει στην Ελλάδα είναι, θα έλεγα, αρκετά ιδιαίτερο και θετικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πιστεύω ότι είναι και η δικαίωση της φορολογικής μας πολιτικής και αυτό το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε ότι το 2027, όταν θα κριθούμε πάλι από τους πολίτες, το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους. Όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδήματα, που είδαν την αύξηση του κατώτατου μισθού, είδαν την αύξηση του αφορολόγητου, ειδικά για τις οικογένειες με παιδιά, αλλά και στη μεσαία τάξη, η οποία έχετε δίκιο να λέτε ότι ειδικά οι μισθωτοί στα μεσαία εισοδήματα έχουν δει μεν φορολογικές μειώσεις, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους έως το 2027.
Έλενα Λάσκαρη: «Φωτογραφίζετε», αν καταλαβαίνω σωστά, αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Δεν θα απαντήσετε. Χαμογελάτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, θέλω να είμαι προσεκτικός, διότι αν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε κάτι είναι να κατοχυρώσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής μας. Σας είπα ότι πρέπει να δούμε την εφαρμογή αυτών των μέτρων του 2025. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Έχουμε πάρει και έκτακτα μέτρα, θέλω να θυμίσω. Είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία δεν δίστασε να φορολογήσει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα υπερκέρδη τα οποία παρήγαγαν και να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στους πολίτες για επιδότηση των λογαριασμών. Είναι αυτή η κυβέρνηση η οποία δεν δίστασε να φορολογήσει τα διυλιστήρια για να επιστρέψει τους πόρους, μέσα από έκτακτη ενίσχυση που θα δώσει στους ασθενέστερους στο τέλος του χρόνου.
Αλλά αυτά είναι έκτακτα μέτρα. Δεν μας αρέσουν κατά κανόνα τα έκτακτα μέτρα, μας αρέσουν τα διαρθρωτικά, μόνιμα μέτρα και πιστεύω ότι αυτά, το 2025, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και να δίνουν οριστικά αποτελέσματα και συμπεράσματα, μας κάνουν πιο αισιόδοξους για τη φορολογική μας πολιτική το 2026 και το 2027.
Έλενα Λάσκαρη: Τελευταία ερώτηση, κ. Πρόεδρε. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2019, είχατε βάλει στο προεκλογικό πρόγραμμα τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Το 2023 στο προεκλογικό πρόγραμμα δεν υπήρχε. Η αξιωματική αντιπολίτευση γκρινιάζει, ζητάει μείωση, πρόσκαιρη, των συντελεστών ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι οι συντελεστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα. Έχει φύγει από το τραπέζι η μείωση των συντελεστών ή παραμένει υπό όρους;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι νωρίς να το πω αυτό ακόμα, γιατί μια μονάδα μείωσης στον ΦΠΑ στοιχίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο στα έσοδα. Όμως, θέλω να τονίσω ότι είμαστε μια χώρα η οποία έχει αρκετές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, αναλογικά περισσότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Και εμείς ήμασταν αυτοί που όποτε κρίναμε ότι έπρεπε να βάλουμε προϊόντα σε κατηγορίες χαμηλού ΦΠΑ για να στηρίξουμε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες, το κάναμε. Παραδείγματος χάρη τα λιπάσματα για τους αγρότες μας, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα στο κόστος παραγωγής.
Επομένως, ας έχουμε υπόψη μας αυτά τα πραγματικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα, όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις, τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας μας.
Έλενα Λάσκαρη: Θα τα διαβάζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του κ. Χατζηδάκη κάθε μήνα και θα περιμένουμε τι θα μας πείτε του χρόνου στη ΔΕΘ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ.