Στο «μυαλό» του Αλέξη Τσίπρα: Το μήνυμα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι λέει για Κασσελάκη
Δεν είναι κρυφό ότι κάποια παράκεντρα επιθυμούσαν την «αποστρατεία» του Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος, όμως, δεν τους έκανε τη χάρη. Ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε και «παραμέρισε για να περάσει το καινούργιο κύμα». Παρά την επιλογή του να αποτραβηχτεί από την πρώτη γραμμή, αποδεικνύεται σε καθεμία από τις λίγες, στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις του, πως φίλοι και αντίπαλοι ακούν τι έχει να πει με μεγάλη προσοχή.
Πάντως, εκτός των όσων υπογραμμίζει δημόσια, άλλο τόσο ενδιαφέρον -ίσως και μεγαλύτερο- έχουν τα όσα λέει στους συνομιλητές του για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα, σε μια περίοδο που οι πολίτες δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους και που αρκετοί φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, γεμάτοι απογοήτευση.
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητείται σοβαρότητα – Μήνυμα η συμμετοχή του στην κάλπη
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει συνειδητά την αποχή από την εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται στην Κουμουνδούρου και δεν τον στενοχωρεί η κατάσταση.
Μάλιστα, αν και δεν θα αναφερθεί δημόσια στις εξελίξεις, σκοπεύει στη «σκιά» της πρόσφατης διάσπασης -μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να στείλει ένα σαφές μήνυμα.
Το οποίο θα είναι η συμμετοχή του στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, λένε άνθρωποι που τον συνάντησαν πρόσφατα. Και προφανώς είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση του.
Τα ίδια πρόσωπα, αναφέρουν ότι το βασικό διακύβευμα κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επανακτήσει τη σοβαρότητα του. Να μιλήσει πολιτικά για τα μεγάλα προβλήματα και να ανοιχτεί στην κοινωνία.
Άλλωστε, υπενθυμίζει ότι το κόμμα διατηρεί «γερές ρίζες» στην ελληνική κοινωνία. Ισχυρίζεται, δε, ότι σε περίπτωση που προσέλθουν περισσότεροι από 70.000 πολίτες στις εσωκομματικές κάλπες, τότε η Κουμουνδούρου θα πάρει μια «βαθιά ανάσα» και θα μπορεί να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Ο «μπαλαντέρ» Κασσελάκης
Η περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη θα αποτελέσει σίγουρα αντικείμενο επιστημονικής μελέτης από τους πολιτικούς επιστήμονες του μέλλοντος. Παρακολουθώντας τη «μεταμόρφωση» του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε «κήρυκα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», από τη λεωφόρο Αμαλίας, δεν μπορούν να το αφήσουν ασχολίαστο.
Αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει ότι πρόκειται για «δάκτυλο Μητσοτάκη», αλλά για πλήρη εργαλειοποίηση του Στέφανου Κασσελάκη, από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου. Προφανώς, εκτιμά ότι ο διάδοχος του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου επιθυμεί να δημιουργήσει ένα προσωποπαγές κόμμα-«μπαλαντέρ», που θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό «συμπλήρωμα», τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Όσο για τη Χαριλάου Τρικούπη, οι συνομιλητές του λένε ότι θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη τύχη αν μετατοπίζονταν στα αριστερά του. Όμως, φαίνεται ότι ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να το πράξει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και αυτό φάνηκε από τις επιλογές που έκανε σε πρόσωπα, μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
Χαμένη ευκαιρία για τη χώρα
Τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ίσως από τα πλέον παράξενα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η υγειονομική κρίση παρείχε τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χαλαρώσουν από την ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία. Δαπανήθηκαν χρήματα και στη συνέχεια, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο των τελευταίων ετών, το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρά τις νέες δυνατότητες που προέκυψαν, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φρόντισε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που ανοίχθηκε μπροστά της. Δεν προχώρησε σε δομικές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο της χώρας, επιμένοντας σχεδόν μονοθεματικά στο δίπολο real estate – τουρισμός.
Παράλληλα, θεωρεί ότι δεν φρόντισε να προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που χρειάζονταν η χώρα. Και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, θα γίνει σύντομα αντιληπτό, με τον πρώην πρωθυπουργό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δημοσιονομικές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή. Με απλά λόγια, εκτιμά πως χάθηκε μια ολόκληρη τετραετία που θα μπορούσε να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη χώρα.
Ο Σαμαράς και η κρίση στη ΝΔ
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στους ανθρώπους που συζητάει, για την κρίση που έχει ξεσπάσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως μεταφέρουν πρόσωπα από τον κύκλο τον συνομιλητών του, θεωρεί πως η ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά, δημιουργεί ένα εντελώς νέο τοπίο.
Παράλληλα, επιταχύνει τη ραγδαία φθορά που έχει υποστεί ο πρωθυπουργός σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη του στις εκλογές. Μάλιστα, δεν αποκλείει η κρίση αυτή να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες κάλπες.
Ωστόσο, πιστεύει ότι θα επηρεάσει σημαντικά και τα ελληνοτουρκικά. Έτσι κι αλλιώς, βασική του εκτίμηση παραμένει το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να προχωρήσει βαθιά στο εν λόγω ζήτημα. Και ο λόγος, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι είναι δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών.
Και αυτό αποδείχθηκε από τη σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά. Παρά τη διαγραφή του τελευταίου από τη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ισχυρίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στρίψει το «τιμόνι» ακόμα πιο δεξιά, στην προσπάθεια του να «επιβιώσει».
Και αυτό φάνηκε, λένε εκείνοι που συζητούν μαζί του, από την αναφορά του πρωθυπουργού στη «woke ατζέντα», καθώς υποστηρίζει πως ο ίδιος ήταν εκείνος που «εργαλοιοποίησε» τα καιροσκοπικά τα ατομικά δικαιώματα και με την ίδια ευκολία, τώρα αλλάζει εντελώς στάση. Πάντα με γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον.
Ανησυχία για Ουκρανία
Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, μετά το «ελεύθερο» των ΗΠΑ στο Κίεβο, ώστε να χτυπήσει με τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, διεθνώς. Και ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει μια επικίνδυνη κλιμάκωση, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα, ακόμα μεγαλύτερα δεινά τους λαούς.
Μάλιστα, εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή, λίγες μόλις ημέρες μετά την ήττα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές, εκεί όπου αποδοκιμάστηκε συνολικά η πολιτική του.