Κώστας Καραμανλής: Οι διαφορές από τη γραμμή Σαμαρά και τα μηνύματα που έστειλε από την Πάτρα

Από την χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή εξάγονται ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα για την στάση του πρώην πρωθυπουργού – Συμπεράσματα που δείχνουν ότι ο Καραμανλής ήταν είναι και θα είναι Καραμανλής.
Αρχείου - Eurokinissi

Πρώτο και κύριο συμπέρασμα είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν μπαίνει σε ούτε σε καλούπια, ούτε σε συμμαχίες με κανέναν. Ακόμη κι αν κάποιες από τις απόψεις του συμπέφτουν με αυτές του Αντώνη Σαμαρά, ο Καραμανλής έχει ένα βαρύ ιστορικό όνομα που συνδέεται με την διακήρυξη της παράταξης και το προστατεύει. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε να λειτουργεί ως «συνεταίρος» με κάποιον άλλον. Ταυτόχρονα, απέρριψε τη δημόσια πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Με τιμά η σκέψη, ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει» είπε ο κ. Καραμανλής. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατα παρελθόν ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένες πτυχές της κυβερνητικής "δραστηριότητας", όπως για παράδειγμα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ ήταν σε κοινή γραμμή με τον κ. Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά, έστω και αν εξέφραζε την άποψή του με μέτρο και χωρίς ακρότητες.

Παραμένει όμως αυτόνομος πολιτικά, ευπρεπής και βαθιά παραταξιακός. Τα λόγια του δεν τα μασάει. Αυτό που έχει να πει θα το πει ευθέως χωρίς όμως να ενδιαφέρεται να δημιουργήσει ρωγμές στην παράταξη που ζει και αναπνέει εδώ και χρόνια. Δεν έχει ίντριγκες και αντιζηλίες με κανέναν διότι πολύ απλά, πολιτικά είναι χορτάτος.

Χθες έριξε το καρφί του για τη διαγραφή Σαμαρά: "Δεν υπηρετείται η ενότητα με πειθαρχικά μέτρα", χωρίς να επιδοθεί σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Λίγα λόγια και καλά. «Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση. Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι βάζει πάνω απ' όλα την Πατρίδα και όχι τα πρόσωπα. Ζητά εθνική ομοψυχία και γι’ αυτό ασκεί σκληρή κριτική στα εθνικά.

Δεν κάνει υποδείξεις, δεν ισχυρίζεται ότι διεκδικεί τη μοναδική αλήθεια, όμως είναι άριστος γνώστης της γεωπολιτικής επιστήμης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Είναι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο κόσμο που η χώρα μας πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Να συμβάλλει στην αφύπνιση της Ευρώπης, για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να πρωταγωνιστήσει στην σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια. Με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού», είπε χθες αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

Σχετικές ειδήσεις