Τα τέσσερα μεγάλα στοιχήματα του Νίκου Χαρδαλιά

 Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής με Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τα τέσσερα βασικά ζητήματα που έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα αυτή την περίοδο, ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο γραφείο του, με πολυπληθή αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, του θεσμικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προωθεί την τοπική δημοκρατία και αποτελείται από εκπροσώπους 46 κρατών – μελών.

Όπως τους είπε, τα στοιχήματά του είναι η θωράκιση της Αττικής έναντι της κλιματικής κρίσης (από αντιπλημμυρικά έργα μέχρι προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών), το κυκλοφοριακό, η διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου και η ενίσχυση του «πρασίνου», πρωτίστως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Προ ημερών μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, πρότεινα να θεσπιστεί ένας μόνιμος χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης των Περιφερειών, για την υλοποίηση έργων προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους. Ένας μηχανισμός αντίστοιχος με εκείνον που αφορούσε στην αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτή τη φορά για θέματα πρόληψης, ανθεκτικότητας και θωράκισης των μητροπολιτικών αστικών πόλεων» τους εξήγησε.

Πρόκειται για μια πρόταση που ήδη έχει προκαλέσει συζητήσεις, ως προς τον τρόπο που θα μπορούσε να γίνει πράξη, με τον Περιφερειάρχη Αττικής να υπογραμμίζει πως οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για τολμηρές αποφάσεις -και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην Ελλάδα συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε πτυχή της δημόσιας Διοίκησης μια συνεχή αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, ο ένας φορέας να πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών στον άλλον. Τα μέλη του Κογκρέσου ξαφνιάστηκαν με όσα τους ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης, καθώς -όπως σημείωσαν- είναι αυτονόητο ότι κάθε υπηρεσία θα πρέπει γνωρίζει επακριβώς το αντικείμενό της και το πεδίο των αρμοδιοτήτων της, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα κράτη-μέλη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε πως αγωνίζεται για να μπει τέλος σε αυτό το «γαϊτανάκι», και γι’ αυτό προτάσσει την Μητροπολιτικότητα. Ένας φορέας να αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα έργο -από την αρχή έως το τέλος- τον σχεδιασμό, την υλοποίησή του, αλλά και τη λογοδοσία του, όπως επισήμανε. «Εμείς, εάν μας δοθεί από την Πολιτεία αυτή η ευθύνη, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.