Τι θα πουν σήμερα Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης πίσω από τις κάμερες
Παρά το κλίμα πόλωσης που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ η συνάντηση είναι ένα πρώτο αναγνωριστικό βήμα για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και θα είναι ενδεικτική του τι στρατηγική θα ακολουθήσει ο καθένας από εδώ και στο εξής. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο κομμάτων είναι φορτισμένη καθώς από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε και επίσημα τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καμία πλευρά δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά έναν μπρα ντε φερ ανακοινώσεων.
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει να εκθέσει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική πολιτική καταθέτοντας δυο τροπολογίες για θέματα που έχουν μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Πρότεινε την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και το “πάγωμα” της Golden Visa”.
Οι τροπολογίες δεν έγιναν δεκτές ενώ η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη άδραξε την ευκαιρία να προαναγγείλει δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στις πρακτικές των τραπεζών. Πάντως παρά την ένταση που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, η εντύπωση που υπάρχει και στις δυο πλευρές, για τη σημερινή συνάντηση των δυο αντρών είναι πως αποτελεί αν μη τι άλλο μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουν εποικοδομητικές απόψεις πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα με κρίσιμα θέματα που αφορούν στη πορεία της χώρας και το κυριότερο να ανιχνεύσουν τα ενδεχόμενα για το που και το πως μπορεί να υπάρξει δυνατότητα συνεννόησης.
Στη θεματολογία της ατζέντας, ο κ. Ανδρουλάκης έχει αναφέρει ήδη το βασικό περίγραμμα. Θα περιλαμβάνει, εξωτερική πολιτική, οικονομία, ακρίβεια, στεγαστική κρίση και το κράτος δικαίου. «Θεωρώ ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα, πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην διάκριση των εξουσιών. Φθίνει η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, άρα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Θα θέσω, λοιπόν, στον Πρωθυπουργό την πρόταση μου στην αναθεώρηση του συντάγματος να επιλέγεται με άλλο τρόπο η ηγεσία της δικαιοσύνης και να μην είναι η επιλογή ενός κόμματος και μίας κυβέρνησης, αλλά θα έχει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τη διάκριση των εξουσιών» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου .
Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με το δημογραφικό που όπως σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ad hoc πρωτοβουλίες, αλλά σε ένα βάθος χρόνου […] Τα επόμενα χρόνια όποιος κι αν είναι στη θέση του πρωθυπουργού να έχει μία πυξίδα στρατηγικής για να μπορούμε να βελτιώσουμε γρήγορα το δημογραφικό μας. Σε άλλη περίπτωση, το δημογραφικό θα είναι η καταστροφή οποιασδήποτε οικονομικής ανάπτυξη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για την δική του ατζέντα και παρά το ότι δημοσίως και οι δυο πλευρές ισχυρίζονται ότι θα μένουν σε αυτό το αυστηρά θεσμικό πλαίσιο διαλόγου, αρκετοί εκτιμούν ότι η συζήτηση κάποια στιγμή θα φθάσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όχι με αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά στο προφίλ που η κάθε πλευρά επιθυμεί να προκριθεί.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει την ανάγκη να τηρηθεί η παράδοση που θέλει το προτεινόμενο πρόσωπο να μην προέρχεται από την εκάστοτε κυβερνώσα παράταξη.