Σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Εκκίνηση για ανασυγκρότηση ή αφετηρία νέας εσωστρέφειας;
Τα τρία σημεία «κλειδιά» της σημερινής συνεδρίασης
Η σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει τη λάμψη των προηγούμενων, τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης «αλώνιζε» μέσα στο κόμμα και κάθε του φράση μπορούσε να βάλει «μπουρλότο» σε όλο το κόμμα, όμως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως προς το περιεχόμενο και τις ισορροπίες που θα προκύψουν από αυτήν.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση με τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του Προέδρου, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει απολέσει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις μαζικές ανεξαρτητοποιήσεις των «κασσελίστας».
Τι θα μας απασχολήσει στην αυριανή ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
1. Ανέβασμα τόνων απέναντι στο ΠΑΣΟΚ:
Η ηγεσία θέτει σε πρώτο πλάνο την ανάσχεση της ανοδικής τάσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία εν πολλοίς γίνεται εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε επίπεδο δημοσκοπικό, όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται να χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία ώστε να εκθέσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της επικαιρότητας, ανεβάζοντας μάλιστα και τους τόνους, όπως φάνηκε και κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πλέον «καταδικασμένα» για την προσεχή περίοδο να διάγουν βίους παράλληλους και ανταγωνιστικούς, με τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να δίνει τη δική του μάχη προκειμένου η απώλεια της δεύτερης θέσης να μην επιβεβαιωθεί και στην εθνική κάλπη, και το δε ΠΑΣΟΚ να κάνει το δικό του άλμα προκειμένου να αμφισβητήσει με αξιώσεις την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, οι ανταγωνιστικές τους σχέσεις ενδεχομένως να αμβλύνονται όταν ανακύπτουν θέματα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις «μετωπικής» αντιμετώπισης της ΝΔ, όπως θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα, η εκλογή του νέου ΠτΔ, θέμα για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος.
2. Εσωκομματικό πεδίο:
Η κρισιμότερη μάχη θα δοθεί στο εσωκομματικό πεδίο.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι τόσο κάποιοι «μοναχικοί λύκοι», όσο και πιο μαζικές ομάδες που δεν είναι ικανοποιημένες από τον καταμερισμό των ρόλων που εισηγήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενδέχεται να εκφραστούν ρητά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως θα δημιουργούσε σοβαρές αντιδράσεις στην ηγεσία, η οποία επιθυμεί να αναδείξει την εικόνα ενός κόμματος με ενιαίο λόγο που προχωρά σε εσωτερική ανασυγκρότηση μετά τις τελευταίες περιπέτειες.
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της ΚΕ με την υπάρχουσα σύνθεση, καθώς στις αρχές του 2025 προγραμματίζεται να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας ΚΕ. Στη νέα ΚΕ που θα προκύψει, αναμένεται να αποτυπωθεί και η μεγάλη επιρροή που έχει πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος κατά τις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή προέδρου κατόρθωσε να λάβει το 43,57% των προτιμήσεων των μελών και των φίλων του κόμματος.
3. Νέες ανεξαρτητοποιήσεις προ των πυλών;
Τις τελευταίες ώρες, όλο και περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Ράνια Θρασκιά έχει αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική του δύναμη.
Τους προηγούμενους μήνες η κ. Θρασκιά εμφανιζόταν πολύ κοντά στο περιβάλλον Κασσελάκη, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει επιτρέψει να διακινούνται πληροφορίες που την ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησης. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε αναφέρει ότι η στάση της είναι «υπό διαμόρφωση».
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η κ. Θρασκιά, στο πρόσφατο ραντεβού που έκανε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είχε συμφωνήσει να μείνει στο κόμμα αναλαμβάνοντας τη θέση της τομεάρχη Παιδείας. Το τι μεσολάβησε έκτοτε παραμένει άγνωστο.
Μπορεί πάντως η ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά να θεωρείται δεδομένη, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα επόμενα βήματά της.
Παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη κατά τη σύντομη περίοδο της προεδρίας του, η κ. Θρασκιά φέρεται να ζυγίζει πολύ προσεκτικά το αν θα πάει στο Κίνημα Δημοκρατίας, του οποίου η δημοσκοπική πορεία είναι απογοητευτική, ή αν θα προτιμήσει να ανταποκριθεί στο πολιτικό φλερτ που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ.