Κόντρα Μαρινάκη - Τσουκαλά για τα επιτόκια των τραπεζών - Η απάντηση με «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα»
Μια σοβαρή αντιπολίτευση ζήτησε ο Παύλος Μαρινάκης και όχι «εκφραστές ενός σοβαροφανούς λαϊκισμού»
Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προέκυψε σήμερα, με τον Παύλο Μαρινάκη και τον Κώστα Τσουκαλά να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις τράπεζες.
Με κλιπάκια από την ταινία του '80, «ρόδα, τσάντα και κοπάνα» απάντησε στα «εμπρός-πίσω» του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των τραπεζών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Στην αρχή προτείνατε τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών. Όταν καταλάβατε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά θα το διόγκωνε, αποφασίσατε να αντιγράψετε, ουσιαστικά, αυτά τα οποία, ήδη, είχε προαναγγείλει η Κυβέρνηση ότι θα ειπωθούν στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
Και, εντάξει, θέλετε να αντιγράψετε. Κάντε το τουλάχιστον σωστά. Είναι δυνατόν να προτείνετε τον διοικητικό καθορισμό των επιτοκίων στις χορηγήσεις δανείων, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Παιδιά, είπαμε να αποκτήσουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση. Όχι τους εκφραστές ενός σοβαροφανούς λαϊκισμού».
Τσουκαλάς: Σκοπίμως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν
Από την πλευρά του στη διάρκεια της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κώστας Τσουκαλάς ανέδειξε ότι «η όλη συζήτηση για τις τράπεζες που ανάγκασε την κυβέρνηση να λέει ότι θα προχωρήσει σε παρέμβαση για το θέμα των προμηθειών ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Δεν είχαμε ακούσει τα τελευταία δύο χρόνια την κυβέρνηση να λέει το παραμικρό. Είχαμε μείνει στη συνάντηση του κ. Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες το 2022 που δεν είδαμε να φέρνει τους καρπούς που περίμενε η κοινωνία».
Επιχειρηματολογώντας για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις χρεώσεις και τις προμήθειες των τραπεζών, ο Κώστας Τσουκαλάς εξήγησε: «Η τροπολογία μας αναφέρει αυτονόητα πράγματα: να μην χρεώνουν με έξοδα λογαριασμούς καταθέσεων, όταν έχουν από τα επιτόκια τεράστια οφέλη. Να μην χρεώνουν τον πολίτη όταν ζητά το αντίγραφο της δανειακής του σύμβασης. Όταν όλες οι τράπεζες επωφελούνται από την εξόφληση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας γιατί να τη χρεώνουν ως συναλλαγή ;»
Απάντησε εκ νέου στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Μας επέκρινε χθες η κυβέρνηση ότι πάμε να επαναφέρουμε τον διοικητικό καθορισμό των επιτοκίων. Σκοπίμως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Επ’ ουδενί δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Είπαμε αυτό που αναφέρει η 168/2024 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία ορίζει ότι είναι άκυροι οι όροι συμβάσεων όταν λένε ότι η τράπεζα έχει μόνο δικαίωμα και όχι υποχρέωση να προβεί σε μείωση επιτοκίου αν μεταβληθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ. Όταν πράγματι αυξάνεται το επιτόκιο της ΕΚΤ, έχει δικαίωμα και η τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο της σύμβασης. Όταν όμως μειώνεται το επιτόκιο της ΕΚΤ, δεν μπορεί η τράπεζα να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να το μειώσει. Δεν καθορίζουμε το επιτόκιο αλλά λέμε ότι αν μειωθεί το επιτόκιο της ΕΚΤ να μειωθεί και το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης».
«Αυτό που λέμε πατάει σε δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μάλιστα» συμπλήρωσε ο Κ. Τσουκαλάς.
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ταυτιστεί με τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος ενώ εμείς θέλουμε ένα ισορροπημένο σύστημα. Προφανώς αντί να πιέζει το τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση πιέζεται απο αυτό με αρνητικές συνεπείες για τους πολίτες» κατέληξε ο κ. Τσουκαλάς ως προς το θέμα των τραπεζών και επέκτεινε την κριτική του στον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίζεται την Κυριακή.
«Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και το εμπορικό έλλειμμα είναι οι μεγάλοι ασθενείς. Μολονότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τους περισσότερους κατά κεφαλήν πόρους στην ΕΕ, είμαστε ακόμη τελευταίοι στις επενδύσεις» ανέφερε.