Το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα και τα τρία μετεκλογικά σενάρια

Ένας Τσίπρας «απελευθερωμένος» μίλησε ανοιχτά για τις προκλήσεις της κεντροαριστεράς και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου αν δε γίνουν ορισμένες κινήσεις

Το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα και τα τρία μετεκλογικά σενάρια
EUROKINISSI.
5'

Αν θα μπορούσε η χθεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συμπυκνωθεί σε μία φράση αυτή είναι η «δήλωση παρόντος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, απελευθερωμένος πλέον από κάθε περιορισμό που του προκαλούσε η σύγκρουση με τον αποπεμφθέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, εμφανίστηκε στο συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης με διάθεση να μιλήσει ανοιχτά για όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Το σχόλιό του μάλιστα ότι «τους "πρώην" συνήθως η επικαιρότητα τους κυνηγάει όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες ενεργά δρώντες», μεταφράστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς θα μπορούσε να έχει πολλαπλούς αποδέκτες.

Η παρέμβαση Τσίπρα πάντως, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Όχι μόνο επειδή ταυτίζεται χρονικά με την κορύφωση της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως επειδή η πρωτοφανής ρευστότητα στον χώρο της κεντροαριστεράς δημιουργεί το δικό της πολιτικό «μικροκλίμα».

Η παρατεταμένη κατάσταση κρίσης και κατακερματισμού που βιώνει η κεντροαριστερά, έχει άλλωστε οδηγήσει στην ανατροπή της βούλησης των εκλογέων σε ό,τι αφορά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε πολιτικά αδιέξοδα τα μικρότερα κόμματα που από τη μία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα μικρά ποσοστά τους και από την άλλη αδυνατούν να βρουν κοινό τόπο και βηματισμό προκειμένου να γίνουν απειλητικά ως μέτωπο.

Αναφερόμενος σε αυτή την εικόνα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες ότι «το ζήτημα δεν είναι να επανασυγκολλήσεις κομμάτια. Το ζήτημα είναι να δεις ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα τούτη την ώρα και για τον προοδευτικό χώρο αλλά είναι πρόβλημα και για τη χώρα, για το πολιτικό της σύστημα».

Μάλιστα, σε ένα σχόλιο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως ένα φιλικό «σπρώξιμο» στις συζητήσεις που εξελίσσονται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για τον σχηματισμό κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα εκτοπίσει ξανά το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «εγώ θα ξεκινούσα όχι από την ανάγκη επανασυγκόλλησης αλλά από την ανάγκη να υπάρξει μία στοιχειώδης συνεννόηση ανάμεσα σε αυτές τις κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο προγραμματικής και πολιτικής συζήτησης και σύγκλισης για τα μεγάλα θέματα της χώρας. Και αν είναι δυνατόν και ενός συντονισμού σε κοινοβουλευτικό επίπεδο».

Τα τρία μετεκλογικά σενάρια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τρία σενάρια που ενδέχεται να ακολουθήσουν τις επόμενες εθνικές εκλογές, με δεδομένο το γεγονός ότι η ΝΔ δε θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα σενάρια είναι τα εξής:

- Συνεργασία ΝΔ με τα κόμματα της άκρας δεξιάς. «Βοήθειά μας», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντάς το.

- Συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

- Συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων για προοδευτική κυβέρνηση.

Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για το τρίτο σενάριο όμως αποτυπώνει τη δική του θέση, ίσως και τη δική του πρόθεση: «Αν δεν κινηθούν από τώρα οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα γίνει πράξη ποτέ και θα πάμε σε ένα από τα δυο προηγούμενα σενάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση βέβαια για το αν μιλάει για ένα «Λαϊκό Μέτωπο» αντίστοιχο με αυτό της Γαλλίας, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Δε μιλάω για Λαϊκά Μέτωπα. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα δικά της χαρακτηριστικά. Πρέπει πρώτα από όλα να υπάρξει μια αναζήτηση και συζήτηση για το εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων στα μεγάλα θέματα. Εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, κοινωνική πολιτική, κράτος Δικαίου. Τα μεγάλα θέματα που βασανίζουν σήμερα την χώρα.
Και από κει και πέρα βεβαίως αυτό, αν μπορεί να καταλήξει και μπορεί να καταλήξει μόνο αν υπάρχουν κάποιες συναινέσεις σε αυτά, μπορεί να δημιουργηθούνε και οι προϋποθέσεις και για μετεκλογικές ή για προεκλογικές συνεργασίες».

Το... «τανγκό» του Ανδρουλάκη

Αίσθηση προκάλεσαν τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα και για το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα για την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό, όπου ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης ανάμεσα στους δύο χώρους. «Το τανγκο της συναίνεσης θέλει δύο», είχε πει συγκεκριμένα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

«Δεν είμαι και πολύ ευτυχής από την εικόνα που είδα στα μέσα ενημέρωσης της συνάντησης του Πρωθυπουργού με το νέο Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου η δήλωση ήταν ότι μόνο με την συναινέσεις πάει μπροστά η χώρα.

Ζωή να έχουμε, τόσα χρόνια, 50 χρόνια της μεταπολίτευσης το πολιτικό σύστημα και η χώρα πήγε μπροστά και με συγκρούσεις, όπου χρειάζεται.
Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση. Η αντιπολίτευση είναι το ζητούμενο. Και στο κάτω- κάτω, ούτε ο Παπανδρέου έκανε, είχε συναίνεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ούτε ο Κώστας Καραμανλής με τον Κωνσταντίνο Σημίτη, έτσι; Ούτε εγώ με τον κύριο Μητσοτάκη. Κάθε άλλο.
Αλλά νομίζω δεν πήγε άσχημα η χώρα στα βασικά της ζητήματα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αντιπολίτευση σοβαρή, συγκροτημένη, εμπεριστατωμένη αλλά ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτό χρειάζεται η χώρα», τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή