Κορυφώνεται το «δράμα» του προϋπολογισμού - Μάχη... «κύρους» για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Δύσκολες εξισώσεις για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Eurokinissi

Αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους για τις πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν από ένα «γκολ ψυχολογίας» στη συζήτηση του προϋπολογισμού που κορυφώνεται σήμερα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Τα δύο κόμματα που ανταγωνίζονται πλέον ανοιχτά για το «δικαίωμα» στην αξιωματική αντιπολίτευση, πασχίζουν να αποδείξουν στους ψηφοφόρους, το καθένα από την πλευρά του, ότι είναι η «πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση» και για να το κάνουν αυτό, η πιο ασφαλής και δοκιμασμένη λύση είναι να στοχοποιήσουν την κυβέρνηση, προκαλώντας τον πρωθυπουργό να τους απαντήσει. Όποιος καταφέρει να «μετρηθεί» από αύριο και για τους επόμενους μήνες, ως μοναδική αντιπολιτευτική εναλλακτική στον Μητσοτάκη, ενδεχομένως να μπορέσει και να τον ανταγωνιστεί εκλογικά.

Πρόκειται λοιπόν για μια μάχη «κύρους» η οποία φαινομενικά θα έχει την κυβέρνηση στο στόχαστρο, όμως στην πραγματικότητα, τα βλέμματα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος θα είναι στραμμένα το ένα στο άλλο.

Άλλωστε εδώ και μέρες στελέχη και των δύο κομμάτων διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι στόχος τους είναι να πείσουν τους πολίτες ότι ο τίτλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήκει στα δικά τους κόμματα.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι πλέον έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και συνεπώς οι εξελίξεις στην αλλαγή των μεγεθών των ΚΟ, απλώς αποτυπώνουν την πολιτική κατάσταση που επικρατεί.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι ανεξαρτητοποιήσεις των φιλοκασσελακικών βουλευτών εντάσσονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο υποβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ και παραχάραξης της λαϊκής βούλησης όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές. Το σχέδιο, το οποίο εφαρμόζουν με τη μέθοδο του μαρτυρίου της σταγόνας, οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιούνται, όπως λένε με νόημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρετεί ταυτόχρονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη, καταγγέλλοντας έτσι μεθοδεύσεις του «συστήματος».

Όλα αυτά κατατείνουν στο γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος θα επιχειρήσουν ο καθένας ξεχωριστά να μονοπωλήσουν τον αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και να προκαλέσουν τις απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αναδειχτεί ο καθένας ως ο βασικός εναλλακτικός πόλος στην ηγεμονία του πρωθυπουργού.

Τράπεζες

Ο τρόπος που εξελίσσεται τις πρώτες ημέρες η συζήτηση στη Βουλή δείχνει ότι δύο είναι τα θέματα στα οποία θα «επενδύσουν» οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να δώσουν τη μεγάλη μάχη: Οι τράπεζες και οι αμυντικές δαπάνες.

Το θέμα των τραπεζών το άνοιξε μία εβδομάδα πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ όταν πρότεινε τη φορολόγηση μέρους των υπερκερδών των τραπεζών. Στη συνέχεια έφερε νέα τροπολογία που έβαζε στο στόχαστρο τις υπέρογκες τραπεζικές χρεώσεις και τα επιτόκια καταθέσεων. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του πρότεινε την ενίσχυση της παρουσίας του δημοσίου στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να λειτουργήσει διασπαστικά προς το καρτέλ που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση αρνήθηκε ηχηρά όλες τις παραπάνω προτάσεις. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο να ανακοινώσει πρωτοβουλίες σε σχέση με τις τράπεζες που πιθανόν να αφορούν τα επιτόκια και τις χρεώσεις. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις ανακοινωθούν, έχουν ληφθεί υπό την πίεση που έχει προκαλέσει η κατάθεση των προτάσεών τους.

Εξοπλιστικά

Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, αυτό των αμυντικών δαπανών, το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετές ημέρες είναι γνωστό ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, η εξίσωση λύθηκε μόλις χθες το απόγευμα όταν έγινε γνωστό πως «με εισήγηση του Προέδρου Σωκράτη Φάμελλου το προεδρείο της Κ.Ο αποφάσισε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ να ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες οι οποίες δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι», εκφράζοντας όμως και «σοβαρές επιφυλάξεις» για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονη διχογνωμία στο εσωτερικό του κόμματος για το αν θα πρέπει να δώσουν στήριξη στο συγκεκριμένο θέμα, τη στιγμή που κατηγορούν την κυβέρνηση για τη στάση της στην εξωτερική πολιτική.

Η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών οπωσδήποτε ανακουφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το ενδεχόμενο να δεχτεί οργανωμένες επιθέσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ περί έκθεσης της χώρας σε κίνδυνο, κατηγορίες που έχουν ακουστεί και στο παρελθόν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τον έχουν τραυματίσει αρκετά.



Από την άλλη, η απόφαση να υπερψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες αφήνει ανοιχτό το πεδίο στην κριτική «εξ' αριστερών». Και μπορεί η κριτική που σίγουρα θα του ασκήσει το ΚΚΕ να του περνάει πλέον σχετικά αδιάφορη, όμως η κριτική από τη Νέα Αριστερά «πονάει» περισσότερο. Αφενός επειδή θα προέρχεται από πρώην συντρόφους που πλέον θα παρουσιάζονται ως... αριστερότεροι, αφετέρου όμως επειδή μια τέτοια αντιπαράθεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ενδεχομένως να δυναμιτίσει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε σχηματισμό ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και συνεπώς στην επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικές ειδήσεις