Τα υπουργεία που αλλάζουν χέρια, τι θέλει ο Ανδρουλάκης από τον Μητσοτάκη και ο Στέφανος

Οι Κομισάριοι έρχονται και θέτουν την ατζέντα της εβδομάδας
11'

Ποια υπουργεία θα αλλάξουν χέρια;

Ονόματα δεν θα σας γράψω αν και δύο συγκεκριμένοι υπουργοί (αρκετά δημοφιλείς) που είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αναβαθμιστούν. Ο ένας θα πάει στο υπουργείο Εξωτερικών και ο άλλος στο Οικονομικών.

Σε ποια άλλα υπουργεία θα έχουμε αλλαγές; Εκτός από τα παραπάνω που σάς έγραψα σίγουρα στο Περιβάλλοντος, στο Μεταφορών και στο Ναυτιλίας. Μαθαίνω ότι θα έχουμε και δύο προσθήκες στο Μαξίμου, αλλά μένω εδώ μέχρι να... επιβεβαιωθώ.

Τι περιμένει ο Ανδρουλάκης από τον Μητσοτάκη;

Όπως ίσως θα έχετε καταλάβει οι κυβερνήσεις συνεργασίας πάνε περίπατο, τουλάχιστον για τον 1ο γύρο των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν διεξαχθούν. Τώρα αναζητούνται συναινέσεις επί της Συνταγματικής αναθεώρησης. Η μεγάλη σπαζοκεφαλιά όμως είναι το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η συνολική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές: Ή θα ικανοποιήσει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Και τα δύο μαζί το βλέπω χλωμό.

Οι νέες business του Στέφανου

Δεν θα ασχοληθώ με τα σενάρια που επιχειρούν να χρεώσουν τον Κασσελάκη σε παιχνίδια της ΝΔ. Στερούνται σοβαρότητας. Τα έλεγαν και όταν ήρθε από το Αμέρικα... ότι δήθεν ο Μητσοτάκης ήθελε να τον κάνει υπουργό του. Τα σοβαρά είναι αλλού. Ο Στέφανος παρατάει τα καράβια και θα ασχοληθεί με αλυσίδες γυμναστηρίων. Πήγε στις ΗΠΑ, έκλεισε τα deal και νοίκιασε με 180 χιλιάρικα μπροστά το πρώτο κτήριο στο Κολωνάκι. Θα χτίζει μασίστες. Ο Τάιλερ δηλαδή που είναι και νοσηλευτής και ξέρει και πέντε πράγματα. Θα μπαίνεις κατηγορία φτερό και θα βγαίνεις... Κουταλιανός. Τρέχω να γραφτώ! Διαδώστε....

Η φασαρία, το αποτέλεσμα και το παρελθόν

Πριν από ένα χρόνο και κάτι ο Γιώργος Μυλωνάς ο επικεφαλής της Alumil είχε κάνει τεράστια φασαρία δημόσια για τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στον όμιλο το γεγονός ότι δάνεια ανήκαν σε servicers. Μετά τη φασαρία δανειακό χαρτοφυλάκιο που είχε σε servicer πέρασε σε τραπεζικό ίδρυμα και είχαμε πανηγυρισμούς από την εταιρία. Ωστόσο τα προβλήματα δηλαδή το βασικό που ήταν ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός δεν φάνηκε ότι λύθηκε για να φτάσουμε φέτος στην απόσχιση του κλάδου χύτευσης μετάλλων με στόχο την πώληση του 70% και τη μείωση των δανείων. Εμείς πραγματικά δεν ξέρουμε αν τελικά έχει νόημα η πώληση του 70% καθώς οι επιδόσεις της εταιρίας φέτος είναι εντυπωσιακές και το κλίμα δεν αναμένεται να αλλάξει καθώς η αγορά οικοδομής η οποία επηρεάζει τις επιδόσεις της Alumil ανεβαίνει με υψηλές ταχύτητες. Η αποτίμηση της εταιρίας στο Χρηματιστήριο είναι ελκυστική παρά την άνοδο της μετοχής και φαίνεται ότι μετά από πολύ καιρό υπάρχουν συζητήσεις για είσοδο επενδυτικών χαρτοφυλακίων στη μετοχή μέσω placement. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τον ολική επαναφορά της εταιρίας που το 2018 έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Και θα είναι αν η διοίκησή της θυμάται που και που τις πρακτικές που εφάρμοσε και η ίδια στο παρελθόν και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις μεγάλες αναταράξεις που υπήρξαν. Να το πούμε αλλιώς όχι μεγάλα ρίσκα και το συμφέρον της εταιρίας να μπαίνει πάνω από το συμφέρον των βασικών μετόχων.

Το κλειδί για τον FTSE 100

Το γεγονός ότι ο όμιλος Metlen έχει βάλει πλώρη για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι υποθέτουμε γνωστό. Όμως υπάρχει και ένας δεύτερος στόχος πιο σημαντικός που είναι η ένταξη στο δείκτη FTSE 100 δηλαδή το δείκτη των 100 μεγαλύτερων εταιριών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ο οποίος δεν είναι εύκολος και με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα είναι σχεδόν αδύνατο να πιαστεί. Όμως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν καθώς η Μυτιληναίος έχει ρευστότητα (μετρητά και πιστωτικές γραμμές) της τάξεως των 3 δις ευρώ την οποία δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει τυχαία δεδομένου ότι έχει άνεση και χαμηλή μόχλευση. Σε ανύποπτη χρονική στιγμή άλλωστε δημιούργησε μια μικρή αλλά διόλου ευκαταφρόνητη θέση στην HelleniQ Energy στην οποία υπάρχει συζήτηση αν το δημόσιο και ο όμιλος Λάτση προχωρήσουν στη διάθεση πακέτου ή αν ο όμιλος Λάτση θα αποχωρήσει πλήρως. Το δεύτερο αυτή τη στιγμή φαντάζει πιο πιθανό καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο όμιλος Λάτση έχει δηλώσει διάθεση απεμπλοκής από την εταιρία στην οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος. Και το ποσοστό Λάτση κοστολογείται σήμερα κάτι παραπάνω από 1 δις ευρώ ποσό που θα μπορούσε άνετα να διαθέσει ο όμιλος Μυτιληναίου που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πραγματοποιούσε και το άλμα μεγέθους που χρειάζεται ώστε χωρίς αστερίσκους να κατακτήσει μια θέση διατηρήσιμη στο δείκτη FTSE 100. Σημειώνεται ότι η Μυτιληναίος θα αυξήσει τη ρευστότητα του την επόμενη διετία μέσω της απεμπλοκής από projects φωτοβολταϊκών που έχει προσυμφωνήσει ότι θα πουλήσει αφού τα έχει ολοκληρώσει καθώς ουσιαστικά θα πάρει άμεσα μια υπεραξία από την κατασκευή και θα μπορεί έτσι να χρηματοδοτεί τις επόμενες δραστηριότητες.

Λύση ΣτΕ και εργοληπτικά πτυχία

Από το 2019 εκκρεμούσε η επανάκριση πτυχίων των εργοληπτικών εταιριών και υποτίθεται ότι άνοιξε φέτος με πέντε χρόνια καθυστέρηση η διαδικασία με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει μετά τη συγκέντρωση του κλάδου των κατασκευών να έχουμε μόλις 4 ομίλους με πτυχίο εβδόμης τάξης και ταυτόχρονα οι εταιρίες της 6ης τάξης να είναι εγκλωβισμένες στο πλαφόν των 135 εκ ευρώ ανώτατου ύψους ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων. Τα πράγματα όμως δεν προχώρησαν αλλά ήλθε το ΣτΕ να τα προχωρήσει κρίνοντας μετά από προσφυές τεχνικών εταιριών ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν και ουσιαστικά υποχρέωσε το Υπουργείο Μεταφορών να προωθήσει διάταξη στην Βουλή όπου ο κόφτης καταργείται και μπαίνουν αντικειμενικά κριτήρια στην ανάληψη νέων έργων από εταιρίες με εργοληπτικό πτυχίο κατώτερο της έβδομης τάξης. Η εισαγωγή της διάταξης προς ψήφιση στην Βουλή φαίνεται ότι προκάλεσε ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο για εταιρίες που διεκδικούν αναβάθμιση πτυχίου όπως η ΕΚΤΕΡ αν και το ζήτημα των πτυχίων παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι που μπορεί να προκαλέσει περιπέτειες της χώρας και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι είπε ο άνθρωπος

Κάτι μας είπαν ότι ανέφερε ο Αλέξης Πατέλης μιλώντας σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου για το νέο λογότυπο που υιοθετείται αλλά δεν το είδα πουθενά. Ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα προβλήματα που ανέλαβε και έλυσε η κυβέρνηση ήταν και το πρόβλημα Τράπεζας όπου υπήρχε το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι νόημα έχει μια τέτοια τοποθέτηση και θα είχε ενδιαφέρον αν το Χρηματιστήριο έδινε στη δημοσιότητα το video με τους διαλόγους που έγιναν. Υποθέτουμε ότι δεν θα το κάνουν και τα λόγια θα μείνουν στον αέρα αλλά αυτό δεν παύει να είναι μια επικίνδυνη τοποθέτηση ακόμα και αν είναι αληθής που πιθανά είναι.

Τα ταρατζούμ Κοντόπουλου και η διαφάνεια που δεν … αντέχεται

Μένουμε στο Χρηματιστήριο όπου τα ταραταζούμ στην παρουσίαση του λογότυπου είναι το κύριο θέμα συζήτησης στην αγορά. Και προφανώς αυτό που συζητείται είναι το πόσο κόστισε μια χλιδάτη εκδήλωση για να παρουσιαστεί ένα λογότυπο αλλά και πόσο κόστισε το λογότυπο που εξαφάνισε τον Κερδώο Ερμή που ήταν από καταβολής χρηματιστηρίου μέρους του λογοτύπου και του άφησε τα φτερά που χρειάζεται τεράστια φαντασία να τα ανακαλύψεις. Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο ερωτήθηκε για τα κόστη από μέσα ενημέρωσης απέφυγε να δώσει στοιχεία και αυτό δεν μπορεί να πιστωθεί στα θετικά της διοίκησης Κοντόπουλου. Γιατί όταν η ίδια η ΕΧΑΕ δεν κινείται με λογικές διαφάνειας τι μήνυμα δίνεται στις υπόλοιπες επιχειρήσεις; Σημειώνεται ότι μετά το λογότυπο η ΕΧΑΕ προχωρά και στην αλλαγή της ιστοσελίδας της η οποία είναι πραγματικά απαρχαιωμένη αλλά από ότι φαίνεται ούτε εκεί θα γίνει γνωστό το κόστος. Θα το καταλάβουμε και εμείς αλλά και οι επενδυτές στο τέλος της χρήσης με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων και τα τσιμπημένα κόστη. Κατά τα λοιπά έγινε και καμπάνια του νέου λογότυπου με επιλεκτικές καταχωρήσεις χωρίς καμία λογική επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας. Μετά αυτά ποιος μπορεί να αντέξει τόση διαφάνεια;

Τα «καρφιά» Σάλλα

Δυνατό καρφί στο δημόσιο και πάσα στις τράπεζες από το Μιχάλη Σάλλα σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Πως αλλιώς να εκλάβει κάποιος την απάντησή του σε ερώτηση για τις προμήθειες ότι μέχρι πρότινος το Δημόσιο είχε συμμετοχή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν έθεσε τέτοιο θέμα στα ΔΣ των τραπεζών. Όπως και να το κάνουμε στην παρατήρησή του δεν έχει καθόλου άδικο όπως και ότι η μείωση του των τραπεζικών καταστημάτων έχει αποξενώσει κόσμο από την περιουσία του καθώς δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει μόνο μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Η μόνιμη σύγχυση και η μετοχή

Δεν ξέρουμε πόσο δόκιμο είναι αυτό που κάνουν εκεί στην Aegean και συγκεκριμένα όσον αφορά στην ενημέρωση των επενδυτών. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι στις παρουσιάσεις που έκανε στο Λονδίνο η εταιρία ανέφερε ότι το κόστος ελέγχου για τις τουρμπίνες των neo αεροσκαφών είναι 20 εκ ευρώ και ότι προσπαθεί να το μειώσει στα 16 εκ ευρώ. Σε ερωτήσεις που της έχουν γίνει στο παρελθόν δεν είχε πει απολύτως τίποτα όπως δεν έχει πει και για το κόστος καθήλωσης αλλά ούτε και για την αποζημίωση που έχει συμφωνήσει με την κατασκευάστρια εταιρία των neo. Ουσιαστικά δίνει αποσπασματικές πληροφορίες επικαλούμενη πολλές φορές το επιχειρηματικό απόρρητο με αποτέλεσμα να προκαλεί και σύγχυση στους επενδυτές. Έτσι δεν κάνει καμία εντύπωση το γεγονός ότι η μετοχή δεν λέει να πάρει τα πάνω της και βρίσκεται χαμηλότερα από εκεί που πούλησε το Υπουργείο Οικονομικών ασκώντας το δικαίωμα που είχε με τα warrants.

Παίζει με τους επενδυτές;

Στη στήλη έχουμε αναφερθεί στις περίφημες προβλέψεις που έχει κάνει φέτος ο όμιλος Jumbo ή για την ακρίβεια ο επικεφαλής του ομίλου Απόστολος Βακάκης. Ουσιαστικά έχουμε επισημάνει ότι υπάρχει μια υποεκτίμηση των στόχων που αγγίζει τα όρια της δημιουργίας ψυχολογικής πίεσης στους μετόχους. Γράφαμε για παράδειγμα στις 30 Σεπτεμβρίου ότι «Έχει στην κυριολεξία τρελάνει τους αναλυτές ο Απόστολος Βακάκης. Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν ότι η εταιρία διατηρεί τα περιθώρια μεικτού κέρδους και όλοι αναρωτιούνται πόθεν η καθοδική αναθεώρηση που σήμανε ο επικεφαλής της εταιρίας μιλώντας για δύσκολο περιβάλλον. Γιατί για υπάρξει καθοδική αναθεώρηση θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο που ήδη τρέχει να αυξηθεί ο τζίρος μόνο κατά 1% σε επίπεδο ομίλου όταν κινούνται σημαντικά ανοδικά οι αγορές του εξωτερικού (θα υποχωρήσει άραγε στην Ελλάδα;) και να μειωθούν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (χωρίς δηλαδή την ασφαλιστική αποζημίωση που έλαβε η εταιρία για τις ζημίες από τον Daniel) κατά 3%».Δεδομένου ότι στο ενδεκάμηνο οι πωλήσεις έτρεξαν με 7% και δεν βγαίνει η καθοδική αναθεώρηση που είχε κάνει τέσσερις μήνες πριν η εταιρία μήπως πρέπει σιγά σιγά και οι εποπτικές αρχές να αναζητούν αν υπάρχουν σκοπιμότητες με τα συνεχή πάνω κάτω των προβλέψεων από το βασικό μέτοχο της Jumbo. Παίζει άραγε με τους επενδυτές;

Τέχνη μετασχηματισμών

Πολύ τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα εκεί στην Dimand με το Μινιόν που το σπάνε σε κομμάτια. Και μια απορία την έχουμε για την σκοπιμότητα της διάσπασης για την οποία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έτσι είναι εύλογο το ερώτημα αν και κατά πόσο αυτή η διαδικασία επηρεάζει τις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης εταιρίας δεδομένου ότι τον περασμένο Αύγουστο αν δεν κάνουμε λάθος η αξία 4,12 εκ ευρώ και τώρα μετά από έκθεση αποτίμησης η οποία βασίζεται σε στοιχεία της εταιρίας είναι 4,44 εκ ευρώ. Μια ερώτηση κάνουμε και επανερχόμαστε με την … τέχνη των μετασχηματισμών.