Δημήτρης Παπαστεργίου: «Να μπουν όρια στο περιεχόμενο και τον χρόνο χρήσης των σόσιαλ από ανήλικους»
Σχετικά με τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» της κυβέρνηση για την προστασία των ανηλίκων τον εθισμό στα social media, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στο MEGA.
Έπειτα από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε στην εκπομπή Live News: «Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν κόσμο προσομοίωσης, άρα θα πρέπει ως κυβέρνηση να βρεθούμε δίπλα στους γονείς. Μιλάμε για τα Social. Το πρόβλημα είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο. Θα πρέπει να υπάρχουν όρια ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο χρήσης τους», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
Oι σχετικές αποφάσεις όπως είπε θα ανακοινωθούν στις 30 Δεκεμβρίου: «Στις 30 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις των μέτρων. Έχουμε παιδιά στον περίγυρό μας που μεγαλώνουν σε ένα κόσμο προσομοίωσης. Θα πρέπει ως κυβέρνηση να βρεθούμε δίπλα στους γονείς. Όσα μέτρα και να πάρει η όποια κυβέρνηση, αν πρώτα από όλα οι γονείς δεν αντιληφθούν τους κινδύνους, δεν θα πετύχουμε πολλά. Το πρόβλημα είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο», σημείωσε έπειτα ο υπουργός.
Και συνέχισε: «Το κράτος δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση των ανηλίκων στα Social Media. Θα πρέπει ο γονιός να ενδιαφερθεί. Θα πρέπει εκείνος να αποφασίσει πόσο θα περιορίσει τη χρήση τους από το παιδί του».
Σχετικά με τον έλεγχο που θα γίνεται μέσα από τα μέτρα που θα θεσπίσει η κυβέρνηση ο Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε:
«Έχει δημιουργηθεί ήδη μία σελίδα, με τον τίτλο «πάρκο», προκειμένου να σταθούμε δίπλα στους γονείς και να τους εξηγήσουμε τα εργαλεία τα οποία έχουν σήμερα στα χέρια τους για να ελέγξουν τα παιδιά τους. Το δεύτερο κομμάτι είναι πώς εντοπίζουμε πια με σαφήνεια την ηλικία των παιδιών. Οι πάροχοι στις ψηφιακές πλατφόρμες μέχρι σήμερα λένε ότι προσπερνούν τον έλεγχο της ηλικίας τα παιδιά. Τελικά μέσα από αλγόριθμους μπορούν να καταλάβουν αν έχουν απέναντί τους παιδί ή όχι».
«Υπάρχουν δύο πράγματα: ο πομπός, που είναι οι πλατφόρμες, και ο δέκτης, που είναι το κινητό. Μπαίνουν φραγμοί στο κινητό των παιδιών με αυτά τα εργαλεία. Αν ο γονέας δεν θα ενδιαφερθεί, δεν θα έρθει το κράτος στο σπίτι να ενεργοποιήσει καμία εφαρμογή στο κινητό του παιδιού», ξεκαθάρισε ο υπουργός.