Στην Ελλάδα η διοργάνωση της 9ης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συμμετείχε στην 8η Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν, της Αρμενίας. Στην Ελλάδα, ανετέθη ομοφώνως η Προεδρία του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, για το 2025.
Η 1η Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ είχε διοργανωθεί στην Αθήνα, το 2017. Στο πλαίσιο της επερχόμενης Προεδρίας της, η Ελλάδα στοχεύει στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την ορατότητα του Φόρουμ, την από κοινού καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος των κρατών-μελών και διεθνείς πολιτιστικές δράσεις με απτά αποτελέσματα στη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών – μελών.
Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών συγκροτείται από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, την Αίγυπτο, το Περού, τη Βολιβία και την Αρμενία. Το Μεξικό έχει καθεστώς παρατηρητή.
Η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες για την σταθερή και σθεναρή στήριξη των μελών του Φόρουμ στο εθνικό μας αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και για τη συνδρομή τους στην εγγραφή των ελληνικών υποψηφιοτήτων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στον Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις ευεργετικές επιπτώσεις του Φόρουμ στην ενίσχυση των διμερών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των μελών του, αναφέροντας ενδεικτικά παραδείγματα στενής πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Ιταλία, την Κίνα, το Περού.
«Τιμούμε τα επιτεύγματα των λαών μας και τη διαχρονική τους συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι χώρες μας στον σημερινό κόσμο, στηρίζοντας διαχρονικές αξίες, όπως ο διάλογος, η ανεκτικότητα και η ειρήνη», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, υποστηρίζοντας την ενίσχυση του θεσμικού χαρακτήρα του Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, με μία σειρά από σταθερά βήματα, που περιλαμβάνουν τη διοργάνωση «ομάδας φίλων», στο πλαίσιο της UNESCO, για την επεξεργασία κοινών πρωτοβουλιών, θέσεων και δηλώσεων, τη διοργάνωση ημερίδων επιστημονικού χαρακτήρα, παράλληλα με την καθιερωμένη ετήσια Υπουργική Διάσκεψη κ.ά.
Ως προς τα πεδία συνεργασίας μεταξύ των μελών του Forum, η Υπουργός Πολιτισμού, όπως και οι άλλοι εκπρόσωποι των κρατών-μελών, επαναβεβαίωσαν την θέση τους για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη συντήρηση και αποκατάσταση του μνημειακού αποθέματος με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες καταστάσεις, για κοινές πρωτοβουλίες ως προς την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επί της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερα, για το τελευταίο, η Υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη για τις σχετικές διεθνείς πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα.
Στο περιθώριο του Φόρουμ, η Υπουργός Πολιτισμού είχε διμερή συνάντηση με τον Ιρανό Υπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τουρισμού και Παραδοσιακών Τεχνών, Seyed Reza Salehi Amiri.
Συζητήθηκε η δυνατότητα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στους τομείς της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, της προβολής των χειροτεχνιών των δυο λαών, της διοργάνωσης εκθέσεων, των μεταφράσεων λογοτεχνικών κειμένων και μελετών ιστορικών πηγών.
Οι συμμετέχουσες χώρες υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Ερεβάν.