Οι 3+1 προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές

Γενική ετοιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για να... μαζέψουν τα σπασμένα

Οι 3+1 προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές
4'

Η εορταστική περίοδος βρίσκεται στην κορύφωσή της και, εκτός απροόπτου, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους δεν αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο αμέσως μετά τα κομματικά επιτελεία προσανατολίζονται σε γενικευμένες στρατηγικές κινήσεις. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που πλέον δείχνει να βγαίνει από το μετατραυματικό σοκ που του είχε προκαλέσει η προεδρία Κασσελάκη και η αποχώρησή του από το κόμμα, πλέον εκτιμά ότι έχει έρθει η στιγμή να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά του με στόχο την «ανακατάληψη» της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, η αποχώρηση του Στ. Κασσελάκη και των κασσελίστας βουλευτών πλέον περνά στην ιστορία και ο νέος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος μετρά ήδη έναν μήνα στην ηγεσία του κόμματος. Οι γιορτές μάλιστα συμπίπτουν χρονικά με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος και συνεπώς, εφόσον ο «αναγνωριστικός χρόνος» έχει παρέλθει, από το νέο έτος, ανοίγει πλήρως ο δρόμος για να προχωρήσει στις κινήσεις που εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν.

Τρεις προτεραιότητες

Προτεραιότητα 1η: Στρατηγική για εκλογή ΠτΔ

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η συζήτηση για τον επόμενο ΠτΔ έχει ανοίξει για τα καλά, παρά την επιμονή πολλών να προσπαθούν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Αμέσως μετά τις γιορτές αυτή η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί ενόψει του ορόσημου της εκλογής του νέου πολιτειακού αρχηγού του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα μετά τις γιορτές θα συζητήσει στα όργανά του ζήτημα. Το κόμμα βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου ο οποίος θα μπορούσε να συσπειρώσει ολόκληρο τον χώρο της «προοδευτικής» αντιπολίτευσης. Το πρόσωπο αυτό θα προταθεί στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά προτείνει κάποιον από τον σκληρό ιδεολογικό πυρήνα της δεξιάς, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν προταθεί από τον πρωθυπουργό η ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τα μέχρι στιγμής λεγόμενα του Σωκράτη Φάμελλου πάντως, κατατείνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τη στήριζε, χωρίς όμως τίποτα να έχει ειπωθεί ρητά.

Προτεραιότητα 2η: Ανασυγκρότηση

Ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της νέας ηγεσίας, το οποίο θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, ενόψει και του Συνεδρίου που θα γίνει την άνοιξη, είναι η μάχη της ανασυγκρότησης του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε διπλή διάσπαση μέσα σε σχεδόν έναν χρόνο, αρχικά με την αποχώρηση των βουλευτών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά και στη συνέχεια με την αποστασία των κασσελίστας που έριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Και οι δύο αυτές διασπάσεις δεν αφορούσαν μόνο βουλευτές, αλλά και δεκάδες ή εκατοντάδες μέλη και στελέχη που ακολουθούσαν προς την πόρτα της εξόδου. Οι κομματικοί μηχανισμοί έμειναν έτσι αρκετά δυσλειτουργικοί και πλέον είναι μεγάλη ανάγκη να ανασυγκροτηθεί το κόμμα, να εμπλακούν ενεργά όσοι και όσες έγιναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές και βέβαια να διευρυνθεί η κομματική βάση. Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία του κρίσιμου συνεδρίου που θα γίνει την άνοιξη και θα είναι καταστατικό και προγραμματικό, αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα, ενταγμένο κι αυτό στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Προτεραιότητα 3η: Όξυνση πολιτικών αντανακλαστικών

Άμεσα το κόμμα θα πρέπει να αναπτύξει εντονότερα αντανακλαστικά σε σχέση με την ατζέντα που θέτει η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Όπως έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο Σ. Φάμελλος, η ανασυγκρότηση του κόμματος δεν μπορεί να αναβάλει την αντιπολιτευτική πολιτική δουλειά που οφείλει να κάνει το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεπώς, οι άμεσες και επιχειρηματολογημένες απαντήσεις του κόμματος στα θέματα της επικαιρότητας θα μπορούσαν να δώσουν στην κοινωνία το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει με συνέπεια στην πολιτική, από την οποία απουσίαζε τον προηγούμενο χρόνο.

Προτεραιότητα 4η: «Μπλόκο» στη συζήτηση για νέες ανεξαρτητοποιήσεις

Οι κασσελίστας βουλευτές μπορεί να έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι από αυτούς να γλυκοκοιτάζουν τώρα το ΠΑΣΟΚ, βλέποντας και τις πολύ χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις» του Κινήματος Δημοκρατίας του Στ. Κασσελάκη, όμως η παραφιλολογία ότι υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποχωρήσουν μετά τις γιορτές συνεχίζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η φημολογία πηγάζει από την πλευρά Κασσελάκη, όμως σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ να «κόψει» αυτή τη συζήτηση από τον δημόσιο διάλογο. Όσο συνεχίζεται, δίνεται παράταση στην εσωστρέφεια πράγμα που το γνωρίζουν καλά και στην Κουμουνδούρου. Οι φήμες λοιπόν θα πρέπει είτε να διαψευστούν, είτε εν τέλει να επιβεβαιωθούν, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται έχοντας για πολύ καιρό ακόμη βουλευτές υπό... παραίτηση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή