Μητσοτάκης: Δεν είναι κάτι αποτελεσματικό η καθολική απαγόρευση των social media

Τα ψηφιακά «εργαλεία» Kids Wallet και parco.gov.gr βρέθηκαν στην «αιχμή» της παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου για την προστασία των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η μεγάλη πρόκληση είναι πώς σπάμε τον φαύλο κύκλο του “doomscrolling”, υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
EUROKINISSI.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σαφές και έχει να κάνει με την υπερβολική εξάρτηση, τον εθισμό των παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο, από συγκεκριμένες εφαρμογές οι οποίες κατά κανόνα τα παιδιά μας τις βλέπουν στο τηλέφωνο. Υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προτάξουμε τεχνολογικές λύσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το Ωδείο Αθηνών στο πλαίσιο της αναλυτικής παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

«Η καθολική απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων δεν θα είχε αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όπως σημείωσε, το πρωταρχικό είναι να συζητήσουμε για το πρόβλημα. «Εμείς και τα παιδιά μας. Οι γονείς, που φέρουν μεγάλη ευθύνη να θέτουν όρια και να θέσουμε και τις εταιρείες τεχνολογίας προ των ευθυνών τους.

Οι αλγόριθμοι των εταιρειών αυτών είναι έτσι σχεδιασμένοι, ώστε να μεγιστοποιούν τον χρόνο που είμαστε μπροστά στην οθόνη των κινητών μας. Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι μία αυτονόητη υποχρέωση μίας κοινωνίας και γιατί ο παιδικός και ο εφηβικός εγκέφαλος ακόμη αναπτύσσεται», ανέφερε επιπλέον.

«Η στρατηγική που αναλύσαμε σήμερα, θα εξελιχθεί σε διάφορα βήματα. Πρώτα θα πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς για τους γονεϊκούς ελέγχους που είναι διαθέσιμοι σήμερα. Το Kids Wallet απλοποιεί τον τρόπο παρέμβασης. Υπάρχουν δύο προβλήματα, το πόσο χρόνο περνάμε στο κινητό, αλλά και το τι βλέπουμε. Το κινητό πρέπει να είναι έξω από το δωμάτιο όταν κοιμάται το παιδί, αυτό ισχύει και για τους γονείς και το λένε όλοι οι επιστήμονες.

Οι γονείς καταλήγουν να χρησιμοποιούν το κινητό και αυτό για να παρακολουθούν τα παιδιά τους όταν είναι έξω, αλλά δεν ξέρουν τι κάνουν με το κινητό όταν είναι μέσα στο σπίτι. Η πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες πλατφόρμες για τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες», συμπλήρωσε.

Κατά την ανάλυση του σχεδιασμού, ο κ. Παπαστεργίου μοιράσθηκε αρχικά ορισμένα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τις δράσεις για την πλοήγηση των ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ, όρισε ως «ελέφαντα στο δωμάτιο» την ηλικία του χρήστη και την επαλήθευση αυτής.

«Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ανάμεσα σε παιδιά και γονείς, αλλά να σταθεί σε εκείνους. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως ψηφιακή παραμέληση, δίνοντας το κινητό στο παιδί μας κι εμείς να κάνουμε κάτι άλλο. Για αυτό δίνουμε τα συγκεκριμένα “εργαλεία” στους γονείς. Το parco.gov.gr θα βγει στον “αέρα” αμέσως μετά την εκδήλωση, ενώ, μέσα στην άνοιξη (τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου) φέρνουμε το Kids Wallet.

Στόχος της εφαρμογής είναι να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο εθισμό των ανηλίκων στις οθόνες και να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους στον ψηφιακό κόσμο. Με εύκολη εγκατάσταση σε κινητά και τάμπλετ, το Kids Wallet θα επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν τι βλέπουν τα παιδιά τους, προσφέροντας ένα αποτελεσματικό “εργαλείο” για την προστασία τους από ακατάλληλο περιεχόμενο», επεσήμανε, αναφερόμενος στον ρόλο των νέων πλατφορμών.

«Ο γονέας θα μπορεί να δηλώνει το κινητό του παιδιού του, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα με τα εισιτήρια στα γήπεδα. Μπορούμε να το υλοποιήσουμε, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Πρέπει, όμως, να βοηθήσουμε τους γονείς πρώτα, οι οποίοι είναι πελαγωμένοι μέσα σε όλη αυτή την ιστορία και δεν ξέρουν πώς μπορούν να βοηθήσουν», προσέθεσε.

«Η ηλικία “ψηφιακής ενηλικίωσης” δεν έχει καθορισθεί, αλλά στην Ευρώπη ισχύουν τα 15 έτη. Πρέπει να ληφθεί μία κοινή απόφαση σύντομα», προσέθεσε ο κ. Παπαστεργίου, πριν καταλήξει ότι «η ζωή δεν είναι στις οθόνες, αλλά εκεί έξω. Όταν ανοίγει ένα κινητό, κλείνει μία παρέα, όπως άκουσα να λέγεται σε μία παρέα παιδιών. Ας κάνουμε πράξη αυτές τις πρωτοβουλίες».

Φωτογραφίες του Newsbomb.gr από τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη μαθήτρια της Β’ Λυκείου, Λυδία Σαράντη

«Πολυδιάστατη είναι η πρόκληση η αντιμετώπιση του προβλήματος για τον εθισμό των ανηλίκων», υπογράμμισε ο Βασίλης Κουτσούμπας από την προεδρία της κυβέρνησης, Σύμβουλος Ψηφιακής Πολιτικής και Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στην εναρκτήρια ομιλία του, λέγοντας ότι η πολιτεία θα θεσπίσει κατάλληλους κανόνες για να διαμορφώσουν ένα φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά.

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί την τεχνολογία, προκειμένου να κάνουμε το κράτος πιο αποτελεσματικό», σημείωσε και προσέθεσε ότι «οι εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες μπορούν να βελτιώσουν την ψηφιακή καθημερινότητα».

Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εμπειρογνώμων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου, τόνισε ότι στόχος είναι η εκπόνηση μίας ολιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας στο διαδίκτυο. «Το έγκλημα έχει μεταφερθεί από το φυσικό στον ψηφιακό χώρο και χαίρομαι πολύ που συμβάλλω σε αυτό το εγχείρημα, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα».

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι παρεμβάσεις αυτές είναι καίριες. Όλα αυτά εξάγονται από συμπεράσματα διεθνών τάσεων και αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. O ψηφιακός κόσμος είναι καθρέπτης της ζωής μας αλλά έχει και πάρα πολλές προκλήσεις. Αυτές τις προκλήσεις θα “αγγίξουμε” με την Εθνική Στρατηγική.

Βάζουμε στον δημόσιο διάλογο τη συμβουλευτική γονέων και παιδιών. Θα είμαστε κοντά τους, ώστε να θέσουμε ψηλά στην ατζέντα και το ζήτημα του εθισμού στο Διαδίκτυο. Ακόμη, εφαρμόζεται ο Ψηφιακός Χάρτης Δικαιωμάτων, ώστε τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν τα όρια και τις δυνατότητες που έχουν. Λέμε “ναι” στο μέλλον, αλλά κυρίως τα παιδιά είστε το μέλλον, άρα πρέπει να σας προστατεύσουμε».

Ο Υφυπουργός Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλος, επεσήμανε ότι «σήμερα, παρουσιάζουμε μία από τις πλέον σύγχρονες “εργαλειοθήκες”. Η γονική μέριμνα είναι η κεντρική ιδέα αυτού του προγράμματος. Αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το κοινωνικό κράτος να προσφέρει εξιδανικευμένη γνώση και βοήθεια στον ψηφιακό κόσμο», προσθέτοντας ότι το κράτος θα παράσχει στους γονείς όσο το δυνατόν πιο εύληπτη πληροφορία και συνεδρίες εξ αποστάσεως για όλους όσοι το επιθυμούν. Παράλληλα προανήγγειλε ειδικές δράσεις απολύτως δωρεάν για τον πολίτη.

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, υπογράμμισε ότι «χρησιμοποιούμε την τεχνολογία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, χωρίς να παραγνωρίζουμε ποτέ το “μέτρον άριστον”. Η εμπλοκή της οικογένειας είναι απολύτως απαραίτητη. Θεωρώ ότι το αποτύπωμα της στρατηγικής θα είναι τόσο ισχυρό όσο το δημοσιονομικό και αυτό της κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει ελληνική λύση και σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, την οποία κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση του Πρωθυπουργού με μία έφηβη μαθήτρια για τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι τρεις: H ενίσχυση του γονικού ελέγχου, η αντικειμενική πιστοποίηση της ηλικίας και ο διάλογος με τις πλατφόρμες, με την κυβέρνηση να θεωρεί στοίχημα την ενεργή εμπλοκή των γονέων.

Σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη, αποφασίσθηκε η ηλικία «ψηφιακής ενηλικίωσης» να είναι τα 15 έτη, όπως ισχύει ήδη στη Γαλλία, με στόχο να αποτελέσει ευρωπαϊκή οδηγία. Η προσπάθεια που εκκινεί από το νέο έτος, εστιάζει στην ενημέρωση και τη συνεργασία των γονέων προκειμένου να υπάρξει «φρένο» στη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους ανήλικους και την προσέγγιση των παιδιών.

«Κλειδί» σε αυτήν την πρωτοβουλία είναι η εφαρμογή Kids Wallet που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο έως τις αρχές Απριλίου, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να εντοπίζεται με σαφήνεια η ηλικία του παιδιού μέσω των εργαλείων και θα πρέπει οι γονείς να βάλουν τη φραγή στα κινητά των παιδιών.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, ο γονέας θα δηλώνει το κινητό του παιδιού του και θα πιστοποιεί την ηλικία του. Οι πλατφόρμες, έτσι, έχουν την ευθύνη να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προσαρμόσουν το υλικό που διαθέτουν προς το συγκεκριμένο τηλέφωνο, εφόσον ξέρουν ότι απέναντι υπάρχει ανήλικος.

Στον «αέρα» βρίσκεται το parco.gov.gr

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα η ειδική σελίδα parco.gov.gr (Parental Control), στην οποία οι γονείς θα μπορούν να βρίσκουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές και να ασκήσουν γονικό έλεγχο.

Σχετικές ειδήσεις