Τα 3+1 «όπλα» για ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις – Προχωρά το Iron Dome, έρχονται οι φρεγάτες
Το 2025 μπορεί να θεωρηθεί χρονιά – ορόσημο (και) για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Τα νέα «όπλα» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
Το ολικό «λίφτινγκ» στις Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο τη μεγαλύτερη ισχύ πυρός, την αναδιοργάνωση των στρατοπέδων κι εν γένει την ουσιαστικότερη λειτουργία τους, περιλαμβάνει την κατάργηση άχρηστων και άδειων στρατοπέδων μέσω συγχωνεύσεων, μείωση του περιττού δημοσιονομικού κόστους και εξοπλιστικά με κατεύθυνση την τεχνολογία αιχμής και την ποιότητα των συστημάτων, τόσο στην Ξηρά, το Ναυτικό και την Αεροπορία, όσο και το σκέλος της αντιαεροπορικής άμυνας.
Βάρος αναμένεται να δοθεί και στους νέους φορείς, όπως το ΕΛΚΑΚ και το «υπερταμείο» που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του στρατού και θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση των 4.000 κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στις νέες ειδικές μονάδες αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ηλεκτρονικού πολέμου.
Στο α’ τρίμηνο του 2025, αναμένεται να παρουσιασθεί και το νέο πλαίσιο για τη στρατιωτική θητεία, το οποίο προβλέπεται να συνδυάζει την εντατική στρατιωτική εκπαίδευση με την ψηφιακή, στα πρότυπα του φινλανδικού μοντέλου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Την είσοδο των ελληνικών δυνάμεων σε μία νέα εποχή σηματοδοτεί αδιαμφισβήτητα η ενίσχυση της αεράμυνας με τη δημιουργία δύο θόλων, αντιαεροπορικού και anti–drone. Ο διπλός θόλος, στα πρότυπα του Iron Dome, θα παρέχει πλήρη κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τόσο από τοπικά σημεία στις ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές, όσο και με επέκταση στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ, αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική διοικητική δομή, στην οποία και θα υπαχθεί η λειτουργία του. Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του «Σιδηρούν Θόλου» προβλέπεται να «τρέξει» το α’ τρίμηνο του 2025, με την έναρξη της υλοποίησης να τοποθετείται το καλοκαίρι, ενώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2025.
Μέσα στο έτος αναμένεται η παραλαβή των πρώτων δύο φρεγατών FDI Belh@rra, «Κίμων» και «Νέαρχος», από τα ναυπηγεία της Navale Group, στο Λοριάν της Γαλλίας. Παράλληλα, δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου MEKO.
Όσον αφορά την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, το 2025 θα τη βρει με 30 F-16 Viper, ενώ, τον Ιανουάριο θα προσγειωθεί στην Τανάγρα το 24ο και τελευταίο Rafale της 332 Μοίρας. Παράλληλα, το θέμα της πώλησης των Mirage 2000-5 φαίνεται να επανεξετάζεται.