Ονοματολογία και σχέδια επί χάρτου για την εκλογή ΠτΔ - Οργανώνουν τη στρατηγική τους τα κόμματα
Ως το πρώτο σημαντικό πολιτικό ορόσημο για το 2025 αντιμετωπίζουν την εκλογή νέου ΠτΔ τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το γεγονός ότι οι προθέσεις του πρωθυπουργού παραμένουν μέχρι αυτή τη στιγμή άγνωστες οδηγεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο να διαμορφώσουν σειρά τακτικών σχεδιασμών προκειμένου να αποφύγουν τυχόν κινήσεις που θα τα εγκλωβίσουν.
Η εξίσωση για τα δύο κόμματα είναι αρκετά σύνθετη.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, έχει «κλειδώσει» η απόφαση να μην υποστηριχθεί από την ΚΟ του κόμματος μια ενδεχόμενη νέα πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για ανανέωση της θητείας της. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε δική του πρόταση για την ανώτατη πολιτειακή θέση, με την ελπίδα αυτή η πρόταση να λάβει τη θετική ψήφο και άλλων κομμάτων και ειδικά της Νέας Αριστεράς. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα έχει σπάσει ο «πάγος» και θα ανοίξει ο δρόμος για μια μελλοντική συνεργασία των δύο ΚΟ. Απώτερος σκοπός πολλών στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Αριστεράς είναι η συγκρότηση κοινής ΚΟ γεγονός που θα οδηγήσει σε εκ νέου ανάληψη της ιδιότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να προλάβει τις πολιτικές εξελίξεις θα προσπαθήσει να ανακοινώσει συγκεκριμένη υποψηφιότητα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή από τις σχετικές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σημειώνεται πάντως ότι ο Σωκράτης Φάμελλος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την πρωτοχρονιά, τόνισε για το θέμα ότι είναι υπέρ μιας υποψηφιότητας από τον προοδευτικό χώρο. «Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε συλλογικά και συντεταγμένα στην αρχή του έτους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια συνεδρίαση εξήρε τη στάση που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε, διαφυλάττει το κύρος του θεσμού, τονίζοντας πως δεν πρέπει αυτό το θέμα να υποταχθεί σε κομματικές σκοπιμότητες, κάτι που έχει κάνει ήδη η ΝΔ.
Από την άλλη, για το ΠΑΣΟΚ το ζήτημα είναι επίσης κρίσιμης πολιτικής σημασίας. Εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να προτείνει κάποιον από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη πολιτειακή θέση, το κόμμα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και ίσως να εγκλωβιστεί στο να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης, σε μια πολιτική συγκυρία στην οποία η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί να αναδείξει ένα σκληρό αντιπολιτευτικό προφίλ. Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί πολλά ονόματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο για το ΠΑΣΟΚ όπως είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ακόμη και η Λίνα Μενδώνη.
Παράλληλα, άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.