Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Ο «οδικός χάρτης» και οι ημερομηνίες κλειδιά
Τι προβλέπεται μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μία πρόταση την οποία θα κάνει ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και όχι ως πρωθυπουργός.
Ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πώς θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ημερομηνιών το οποίο πρέπει να τηρηθεί μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 32, αποσυνδέθηκε η προεδρική εκλογή με τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση μη συγκέντρωσης αυξημένης πλειοψηφίας.
Η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου 2025 οπότε η Βουλή ξεκινά εγκαίρως τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη λήξη της θητείας, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μην υπάρχει εκλεγμένος Πρόεδρος τη στιγμή που λήγει η θητεία του προηγούμενου. Ο Πρόεδρος της Βουλής εκκινεί τη διαδικασία προκηρύσσοντας την προεδρική εκλογή με οριακή ημερομηνία τις 13 Φεβρουαρίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει γίνει γνωστό, θα επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 15 Ιανουαρίου, κάτι λιγότερο από έναν μήνα πριν την τελική ημερομηνία που μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής με το Σύνταγμα να προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα γνωστοποιήσει στη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απόφασή του και στη συνέχεια αναμένεται να δημοσιοποιήσει με δημόσια δήλωσή του την πρότασή, αιτιολογώντας την. Στη συνέχεια θα εκκινηθεί η διαδικασία. Ανάμεσα στις ψηφοφορίες προβλέπονται κενά 5 ημερών, αρά 20 μέρες συνολικά.
Η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία απαιτούν πλειοψηφία 200 βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη απαιτεί 151 ψήφους και η πέμπτη και τελευταία, αν χρειαστεί, σχετική πλειοψηφία.
Πρώτη ψηφοφορία
Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.
Δεύτερη ψηφοφορία
Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στην πρώτη, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία (εντός λίγων ημερών) με το ίδιο όριο των 200 ψήφων.
Τρίτη ψηφοφορία
Αν δεν συγκεντρωθούν και στη δεύτερη ψηφοφορία 200 ψήφοι, διεξάγεται τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 3/5 των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
Τέταρτη ψηφοφορία
Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία δεν υπάρξει εκλογή, διεξάγεται τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 ψήφοι).
Πέμπτη ψηφοφορία
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε η απόλυτη πλειοψηφία, διεξάγεται πέμπτη ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψηφίους της τέταρτης ψηφοφορίας, στην οποία αρκεί η σχετική (απλή) πλειοψηφία. Εκλέγεται, δηλαδή, όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους.