Άκης Σκέρτσος: «Ας εργασθούμε για μια Ελλάδα με όλους για όλους»
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση θεωρούμε πως δεν είναι η αναπηρία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το περιβάλλον που εγκλωβίζει και περιορίζει τη συμμετοχή»
Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αρμόδιος για το συντονιστικό μηχανισμό για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για την υλοποίηση του Προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού, ανέφερε: «Είναι ευτυχής συγκυρία να ξεκινά η νέα χρονιά με μια εκδήλωση που εστιάζει σε μια εμβληματική δράση, μια πιλοτική δράση για τα άτομα με αναπηρία, για τη βελτίωση της λεγόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε βασικά και αυτονόητα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Αυτό που θέλουμε και οραματιζόμαστε ως κυβέρνηση, είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή - δεν είμαστε εκεί ακόμη προφανώς - σε μια Ελλάδα με όλους για όλους, όπου κανείς δεν μένει πίσω. Για τα άτομα με αναπηρία η καθημερινότητα είναι γεμάτη εμπόδια, ορατά και αόρατα. Από τη μετακίνηση ως τις πιο απλές δραστηριότητες. Πράγμα που πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένα, αυτονόητα, είναι συχνά αδύνατα και χωρίς υποστήριξη».
Ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση θεωρούμε πως δεν είναι η αναπηρία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το περιβάλλον που εγκλωβίζει και περιορίζει τη συμμετοχή. Είναι η κουλτούρα που έχουμε ενδεχομένως οι περισσότεροι ακόμη δυστυχώς, του αποκλεισμού, της αδιαφορίας και, εν τέλει, των διακρίσεων. Αυτή η κουλτούρα είναι ο πρώτος και ο βασικότερος αντίπαλός μας, αυτήν θέλουμε να καταπολεμήσουμε και γι' αυτό έχουμε επενδύσει, έχουμε χτίσει μαζί σας, με το αναπηρικό κίνημα, στην εθνική στρατηγική για τη μείωση των διακρίσεων και τη βελτίωση της ζωής στην καθημερινότητα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η άρση αυτών των περιορισμών, η συμπερίληψη όλων των ατόμων με αναπηρία στο σύνολο της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας αποτελεί ρητή δέσμευση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 -2030, που οριστικοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2024, αποτελεί μια καθοριστική πρωτοβουλία σε συνέχεια της πολιτικής που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνησή μας από το 2019. Με την εξασφάλιση της ισότητας, της προσβασιμότητας, της πλήρους ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Πρόκειται για ένα κείμενο συνεκτικό με δείκτες, χρονοδιαγράμματα, με ένα σύνολο οριζόντιων και στοχευμένων δράσεων στα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες των ατόμων σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως η εκπαίδευση, η εργασία, η υγεία, η κοινωνική ένταξη, η προστασία των δικαιωμάτων», εξήγησε επίσης ο 'Α. Σκέρτσος.
Εν τέλει, «στόχος μας είναι αν επιφέρουμε μια ουσιαστική αλλαγή παραδείγματος προωθώντας τόσον τον εκσυχρονισμό του νομοθετικού μας πλαισίου όσο και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η στήριξη της οικογένειας αποτέλεσε στην εθνική στρατηγική έναν νέο διακριτό πυλώνα που προέκυψε μέσα από τη ζωντανή και μεγάλη διαβούλευση από το πλήθος αιτημάτων πολιτών και φορέων. Στόχο έχει την ενδυνάμωση των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία, την αρωγή σε περιπτώσεις αδυναμίας παροχής φροντίδας. Ο καθορισμός ενός θεσμικού πλαισίου βραχυχρόνιας φροντίδας, η ενίσχυση της προσβασιμότητας, η προαγωγή της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης στην κοινότητα με τρόπο που ξεπερνά την ανακουφιστική επιδοματική πολιτική βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των νομοθετικών και πολιτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης».
Εδώ ακριβώς έρχεται ο ρόλος του προσωπικού βοηθού, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας εξειδικεύοντας στη συνέχεια του χαιρετισμού του: Πρόκειται για μια υπηρεσία που «μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου όχι με τρόπο εντυπωσιακό αλλά με τρόπο ουσιαστικό. Ο προσωπικός βοηθός δεν είναι απλά μια υπηρεσία που προσφέρει βοήθεια, είναι ένας καταλύτης που ανοίγει δρόμους προς την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια, την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Ο προσωπικός βοηθός δεν αποφασίζει, δεν καθοδηγεί, αντιθέτως είναι εκεί για να ακολουθεί τις οδηγίες και τις ανάγκες του ατόμου που εξυπηρετεί, είναι τα "χέρια" του, τα "μάτια" του, τα "αυτιά" που χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα κενά που υπάρχουν».
Έτσι το άτομο με αναπηρία «μπορεί να ξανακερδίσει κάτι πολύ πιο σημαντικό από την πρακτική υποστήριξη: τον έλεγχο της ζωής του. Ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε τέτοιες δράσεις, να διασφαλίσουμε ότι όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως αναπηρίας, θα έχουν την ευκαιρία να ζουν τη ζωή τους όπως επιθυμούν. Σε μια κοινωνία που δεν αφήνει κανένα άτομο πίσω. Σε μια κοινωνία όπου όλα τα άτομα έχουν και φωνή και χώρο. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι οι πολιτικές που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, πρέπει να είναι συντονισμένες -εδώ έρχεται η δική μας συμβολή από την Προεδρία της Κυβέρνησης ως αρωγός της προσπάθειας του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, ενός Υπουργείου φροντίδας».
Και, εν κατακλείδι, «ας εργασθούμε όλοι για μια κοινωνία πιο δίκαιη και ισότιμη και κυρίως πιο ανθρώπινη, για μια Ελλάδα με όλους για όλους».