ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Τα ανεβοκατεβάσματα στην ψηφοφορία για τον ΠτΔ - Η διελκυστίνδα της αντιπολίτευσης
Ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ΠΑΣΟΚ από κοινοβουλευτική «σπόντα» - Πώς έχασε τη δεύτερη θέση για... δεύτερη φορά

Ιδιαίτερος εκνευρισμός επικρατεί στην Κουμουνδούρου για το γεγονός ότι στη διαδικασία εκλογής ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ξανά από τη δεύτερη στην τρίτη θέση της επιρροής εντός του κοινοβουλίου.
Η νυχτερινή απόφαση που έλαβε η Νέα Αριστερά να απέχει από την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ, ως ένδειξη αντίδρασης στην υποψηφιότητα Τασούλα, το οποίο έχει κατηγορήσει ως εμπλεκόμενο στην επιχείρηση «συγκάλυψης» των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, είχε έντονη επίδραση στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες.
Σε όλες τις προηγούμενες ψηφοφορίες, η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη, λάμβανε σταθερά 40 ψήφους, καθώς τη στήριζαν και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και λίγους μήνες η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, η υποψηφιότητα που κατέθεσε λάμβανε σταθερά στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες τη δεύτερη θέση μετά τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Όμως η απόφαση της ΚΟ ΝεΑρ για αποχή έφερε τη Λούκα Κατσέλη στην τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία στην τρίτη θέση, πίσω από τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιαννίτση.
Πηγές της Κουμουνδούρου πάντως τόνισαν μετά την ψηφοφορία ότι η απόφαση της ΝεΑρ ήταν πολιτικά ακατανόητη, ειδικά εφόσον είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Κατσέλη σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες. Υπονόησαν δε ότι η στάση αυτή της Νέας Αριστεράς σηματοδοτεί την οριστική ρήξη ανάμεσα στα δύο κόμματα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν αφορά τις κομματικές βάσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να απευθύνεται στους πολίτες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ανεξάρτητα της κομματικής τους τοποθέτησης.
«Το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται από το αριστερό μανίκι», σχολίαζαν με νόημα στελέχη της Κουμουνδούρου αμέσως μετά την ψηφοφορία και τόνιζαν ότι διαφαίνονται φυγόκεντρες δυνάμεις εντός της Νέας Αριστεράς.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την ψηφοφορία στο περιστήλιο της Βουλής, όπου τόνισε ότι «οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις δεν ανταποκρίθηκαν στην απαίτηση της κοινωνίας για κοινή έκφραση της αντίθεσης απέναντι στις επιλογές του κ. Μητσοτάκη, και υπάρχουν ευθύνες».
Αντιθέτως, το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο ευχάριστο, αφού η επιλογή του Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος ήταν το απόλυτο outsider, τελικά έκοψε δεύτερος το «νήμα» με 34 ψήφους.
Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ είχε δεχτεί αρκετά έντονη κριτική και πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο μήνα, καθώς η Κουμουνδούρου επέμενε ότι ο Τάσος Γιαννίτσης θα πρέπει να αποσυρθεί από τη διαδικασία προκειμένου να υποστηριχθεί από όσο το δυνατόν περισσότερα προοδευτικά κόμματα η -μέχρι τότε- δεύτερη σε ψήφους Λούκα Κατσέλη. Συνεπώς, η Χαριλάου Τρικούπη νιώθει εκτός από ικανοποίηση και μια ιδιαίτερη δικαίωση για την επιμονή της στη συγκεκριμένη τακτική.
Σε σχετική του δήλωση στο περιστύλιο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε: «Είμαι πολύ περήφανος που στηρίξαμε την επιλογή του Τάσου Γιαννίτση, που συμβολίζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης, την Ελλάδα που επιμένει και νικά. Ο Τάσος Γιαννίτσης βγήκε δεύτερος πίσω από μια στενά κομματική επιλογή πολλαπλώς προβληματική».
Για δεύτερη φορά με «σπόντα» ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το ΠΑΣΟΚ
Λένε ότι η επανάληψη της ιστορίας συνήθως μοιάζει με «φάρσα» και στην περίπτωση των ισορροπιών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι αυτό το «κλισέ», έχει πραγματική αποτύπωση.
Είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοινοβουλευτικά πίσω από το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη πρώην στελεχών του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί δεύτερο κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές λαμβάνοντας έτσι την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία οδήγησε η εκλογή Κασσελάκη οδήγησε το κόμμα σε δύο μεγάλες διασπάσεις. Στην πρώτη, αποχώρησαν 11 βουλευτές, οι οποίοι σχημάτισαν την ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Αυτό όμως δεν άλλαξε τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Όταν όμως, έναν χρόνο αργότερα, αποχώρησαν και οι βουλευτές που πρόσκεινταν στον Στέφανο Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αυτομάτως στην τρίτη θέση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, με το ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύεται «από σπόντα» αξιωματική αντιπολίτευση.
Έκτοτε, η εκλογή ΠτΔ και η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη που υποστηρίχθηκε και από τη Νέα Αριστερά, ήταν η πρώτη φορά που η Κουμουνδούρου είδε μια επιλογή της να επαναφέρει το κόμμα στη δεύτερη θέση των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.
Μέχρι που... οι βουλευτές της ΝεΑρ, με την απροσδόκητη απόφασή τους να απέχουν από την τελευταία ψηφοφορία οδήγησαν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στην πίσω θέση των εξελίξεων, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό ιδιαίτερο εκνευρισμό στους πρώην συντρόφους τους από την Κουμουνδούρου.
Χαμηλές καταγραφές
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι υποψηφιότητες των κομμάτων της κεντροαριστεράς δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, και οι καταγραφές τους απείχαν πολύ από τις 160 ψήφους του Κωνσταντίνου Τασούλα.
Συνεπώς, ο διαγκωνισμός κάποιων κομμάτων για τη δεύτερη και την τρίτη θέση και η διάθεση μικρότερων κομμάτων να παίζουν ρόλο ρυθμιστή ανάμεσά τους, πέραν της μάχης των συμβολισμών, δεν φαίνεται προς ώρας να οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις με κάποιο κοινωνικό αποτύπωμα.
Trending

Σχόλια