Die Welt: «Τέσσερις Έλληνες εναντίον Βρυξελλών»

«Πριν καλά καλά στεγνώσει η μελάνη στην προγραμματική συμφωνία, ξεκίνησε η σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή της νέας κυβέρνησης» γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Τέσσερις Έλληνες εναντίον Βρυξελλών»:

«Να χαλαρώσει τους όρους του μνημονίου όσο το δυνατόν περισσότερο και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απομένουν παρά την σθεναρή αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας. Με αυτά τα δεδομένα οι αρχηγοί και των τριών κομμάτων, και όχι μόνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προτίθενται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά κάποιο τρόπο η ηγεσία της χώρας θέλει να αντιμετωπίσει τους Ευρωπαίους ως ’τετρακέφαλη ύδρα’.

Η αντίσταση των Ευρωπαίων σε ένα τέτοιο σχήμα εμπεριέχει κινδύνους. Τι κεφάλια μπορούν να προκύψουν στην Ελλάδα αν η Ευρώπη δεν υποχωρήσει στα αιτήματα της Αθήνας;

Η νέα κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο. Θα πρέπει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους, τις οποίες δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε ο κύριος Τσίπρας. Ταυτόχρονα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αντικρίζοντας κατάματα την αντιπολίτευση που περιμένει απλά μια αφορμή για να πραγματοποιήσει μαζικές διαδηλώσεις.

Πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής είναι να της δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των πιστώσεων. Προς το παρόν όμως αυτό που πιέζει ασφυκτικά τη κυβέρνηση Σαμαρά είναι 6,5 δισ. απλήρωτοι λογαριασμοί γιατρών, φαρμακοποιών, κοινωνικών λειτουργών και προμηθευτών φαρμάκων. Τίποτα δεν θα συνέβαλε περισσότερο στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας από την άμεση εξόφληση αυτού αυτή της οφειλής».