Κ.Παπούλιας: Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα
τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Αυστριακό πρωθυπουργό Βέρνερ Φάιμαν.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το "Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση" κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στις επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να τονωθεί η απασχόληση».
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως των νέων, σε πρωτόγνωρα επίπεδα, καθιστούν απολύτως αναγκαίο να στηριχθεί, άμεσα και πιο αποφασιστικά, η ανάκαμψη της οικονομίας».
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν μια μαραθώνια συζήτηση, στην οποία αποφασίστηκαν μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση των πιέσεων.
Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι «οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου η συσσωρευμένη ύφεση των τελευταίων ετών υπερβαίνει το 20%» και χαιρέτισε «την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την εισαγωγή των Ομολόγων Έργου και τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την ΕΤΕπ για μόχλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε επίσης τα μέτρα που υιοθέτησε σήμερα η σύνοδος κορυφής σημειώνοντας πως αφορούν στα εξής:
Πρώτον, στη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θα επιβαρύνουν πλέον το χρέος κρατών-μελών. «Θέλω εδώ να σημειώσω ότι με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα, μελλοντικά, αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει ικανοποιητικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεύτερο, παρέχεται επίσης η δυνατότητα παρέμβασης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και σε περιπτώσεις κρατών-μελών οι οποίες εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις συστάσεις στο πλαίσιο των υπαρχόντων μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για λογαριασμό των EFSF/ESM.