Μετά τις εκλογές γύρισαν στις τράπεζες 5 δισ. ευρώ
Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Μετά την προκήρυξη των επαναληπτικών εκλογών, πολλοί καταθέτες προχώρησαν σε εκταμίευση εκατομμυρίων ευρώ, υπό το φόβο χρεοκοπίας της Ελλάδας και κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου οι εκροές είχαν ανέλθει στα 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, οι καταθέσεις πραγματοποίησαν βουτιά ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 157,44 δισ. τον περασμένο μήνα έναντι 165,95 Απρίλιο.
Ωστόσο, μετά τα νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου και της μετέπειτα συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας άρχισε να επανέρχεται η σταθερότητα και στις τραπεζικές συναλλαγές.
Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού
Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης έβαλε τα θεμέλια για να αρχίσει εκ νέου η εισροή χρημάτων προς τις τράπεζες.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είναι πρόσωπο το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο, εκτιμώντας ότι ο ίδιος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για ανάπτυξη και τόνωση της αγοράς.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός θέλει σύμμαχο τον τραπεζικό τομέα στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, καθώς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο Α. Σαμαράς θα υποχωρήσει στα «θέλω» των τραπεζιτών αν αυτά που ζητούν δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών.
Λεφτά υπάρχουν στα… στρώματα
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η δημιουργία και μόνο ορισμένων προσδοκιών για την σταθεροποίηση της κατάστασης είναι ικανές για να τερματίσουν την πτωτική πορεία των καταθέσεων.
Παρά την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου 20 δισ. ευρώ βρίσκονται κρυμμένα σε αποθήκες και... στρώματα.
Κοινός στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά και του τραπεζικού τομέα είναι να πειστούν όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και τα έβαλαν σε μπαούλα και στρώματα, να τα επιστρέψουν πίσω.
Το μήνυμα αυτό δεν είναι εύκολο να το πάρουν οι πολίτες καθώς η πολιτική αβεβαιότητα των προηγούμενων μηνών σε συνδυασμό με τις απειλές των Ευρωπαίων για έξοδο από την Ευρωζώνη, δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας στους πολίτες που έσπευσαν να πάρουν τα χρήματα τους, εκτιμώντας ότι πιο ασφαλή στα σπίτια τους.