Σχέδιο της κυβέρνηση για καθιέρωση λίστας στις εκλογές
Είναι βέβαιο ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Θα έρθουν κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή που θα περιλαμβάνουν διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, ενδεχομένως και μέτρα. Θα απαιτηθεί κομματική πειθαρχία στην ψήφισή τους αλλά και θα πρέπει να διατηρηθεί μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορεί να σταθεί και να προχωρήσει η κυβέρνηση.
«Την κυβέρνηση Παπαδήμου ξεκίνησαν να την στηρίζουν 258 βουλευτές και μετά από 4 μήνες μετρούσε απώλειες 60 βουλευτών. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν αντέχει να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 170 βουλευτών, δεν αντέχει πολλές διαγραφές» επισημαίνει έμπειρος κοινοβουλευτικός.
Η ανάγκη να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς απώλειες, οδηγεί τα τρία κόμματα στην καθιέρωση της λίστας στο νέο εκλογικό νόμο. Μπορεί να διαφωνούν σε πολλά, ως προς το εκλογικό σύστημα που θα πρέπει να ισχύσει αλλά φαίνεται ότι συμπίπτουν απόλυτα στην καθιέρωση της λίστας.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι θα ελεγχθούν απόλυτα οι διαφοροποιήσεις και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων.
Ήδη η Ν.Δ. αντιμετώπισε το πρόβλημα του κ. Νικολόπουλου που, ουσιαστικά, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Η πίεση που θα ασκεί η ΔΑΚΕ αλλά και το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών ενδέχεται να αποτελέσουν ένα δυσβάσταχτο βάρος σε κάποια μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παρόμοια προβλήματα είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει και το ΠΑΣΟΚ, αφού σε κάποιους βουλευτές του επικρατεί η αντίληψη ότι θα πρέπει να απογαλακτιστούν από τις μνημονιακές επιλογές και αρκετοί από αυτούς δεν είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουν, με την ψήφο τους στη Βουλή, μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα θίγουν προνόμια.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ, με πολλούς να προεξοφλούν ότι ο κ. Ο. Βουδούρης, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθεί στην έξοδο.
Σε μία πρώτη και αρχική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, έπεσαν ιδέες στο τραπέζι για τον επανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών ώστε να μην υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες με πάνω από 8 έδρες. Στο ζήτημα της αναλογικότητας των εδρών δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία και τα τρία κόμματα συμφώνησαν να το ξαναδούν αργότερα και κάτω από το πρίσμα των συσχετισμών και των συνθηκών που θα έχουν δημιουργηθεί. Εκεί όμως που υπήρξε πραγματική και ουσιαστική προσέγγιση ήταν στην καθιέρωση της λίστας για την εκλογή των βουλευτών και οι λόγοι είναι εμφανείς.