«Να επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης για λύση στη Χαλυβουργία»
να προσέλθουν αύριο σε συνάντηση και να επικρατήσει πλέον πνεύμα συναίνεσης και καλής πρόθεσης εξεύρεσης λύσης
Είχε προηγηθεί η καταγγελία από του βήματος της Βουλής, του βουλευτή του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τα ΜΑΤ στρατό του κ. Μάνεση στον Ασπρόπυργο που θέλει να μετατρέψει το εργοστάσιο σε σύγχρονο Νταχάου.
Ο υφυπουργός ζήτησε να επικρατήσει η ψυχραιμία και να διδαχθούν όλες οι πλευρές από την περίπτωση του άλλου εργοστασίου στο Βόλο στο οποίο οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν την πρόταση της εργοδοσίας με αποτέλεσμα σήμερα το εργοστάσιο να λειτουργεί κανονικά και να μην χαθεί ένα ευρώ από τη μισθοδοσία και ούτε μία θέση εργασίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε τα στοιχεία για τις ζημίες της επιχείρησης την τριετία για τις οποίες είπε ότι αποτελούν και τη βασική αιτία που ανάγκασε την εργοδοσία να κάνει την πρόταση για 5ωρη απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία, με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών και όχι απολύσεις. «Ο διάλογος συνεχίζεται. Υπάρχει πρόσκληση του υπουργείου για αυριανή συνάντηση με το Σωματείο των εργαζομένων του Ασπροπύργου. Η παρουσία των ΜΑΤ είχε να κάνει με την εφαρμογή δικαστικής απόφασης. Ελπίζω στην αυριανή συνάντηση να επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και πρόθεση εξεύρεσης λύσης», είπε ο υφυπουργός.
«Ουσιαστικά με την απάντησή σας υπερασπίζεστε την απαράδεκτη αντεργατική πολιτική του κ. Μάνεση. Εσείς πάτε να δουλέψετε με 500 ευρώ στο Χαλυβουργείο;», απευθύνθηκε στον υφυπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και αναρωτήθηκε που πάει τα κέρδη ο κ. Μάνεσης με τέσσερις βάρδιες που δουλεύει το εργοστάσιο του Βόλου. «Το υπουργείο λογικά έπρεπε να κρατήσει άλλη στάση και εσείς έρχεστε εδώ και καλύπτετε τον κ. Μάνεση και του δίνετε και λιμάνι από πάνω!», επέμεινε ο κ. Παφίλης και ζήτησε από το υπουργείο να καλέσει αύριο σε συνάντηση τον κ. Μάνεση αντί να πιέζει το Σωματείο. Κατήγγειλε επίσης ότι πολλοί από τους απεργοσπάστες είναι διευθυντικά στελέχη ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη Χαλυβουργία, κατήγγειλε ότι ισοδυναμούν με τη θέση ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη».
Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πάντως ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την εργοδοσία και επισήμανε ότι το 2011 και το 2012 έγιναν συνολικά 6 συμφιλιωτικές προσπάθειες. «Νομίζω ότι κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει το άλογο να μπει μπροστά από το κάρο. Πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της εργασίας και να αποφασίσουμε αν θέλουμε το εργοστάσιο ανοιχτό. Ας αντλήσουμε από το παράδειγμα του εργοστασίου στο Βόλο», επέμεινε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προειδοποίησε ότι ρητορική όπως αυτή που πρόσφατα διατύπωσε ο πρόεδρος του Σωματείου ότι «το εργοστάσιο πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Δηλαδή, στους εργαζόμενους» αποτελεί συνέχισε αδιάλλακτων καταστάσεων και «σε μια περίοδο που τα νεύρα είναι τεντωμένα δεν βοηθά». Ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς λουκέτα, είπε ο υφυπουργός Εργασίας.