Εφεδρεία με… αστερίσκους
Νέο μοντέλο εργασιακής εφεδρείας προωθεί η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ακόμα και από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων.
Σε πρώτη φάση θα υπαχθούν 15.000 υπάλληλοι από τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ μέχρι το 2015 θα αποχωρήσουν άλλοι 30.000.
Στη λίστα που παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο στον πρωθυπουργό με τις προτεινόμενες λύσεις για την εξεύρεση των 4 δισ. που λείπουν υπήρχε το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.
Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι εφόσον ισχύσει η εφεδρεία, δεν θα έχει καμία σχέση με το μοντέλο που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είναι σύμφωνα με την προεκλογική πρόταση της ΝΔ.
«Αγκάθι» ωστόσο παραμένουν οι απαιτήσεις της τρόικας που δεν είναι σίγουρο αν θα δεχτούν το μοντέλο εφεδρείας που θα προτείνει η ΝΔ.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συμφωνηθεί ένα μοντέλο εφεδρείας που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό του ΠΑΣΟΚ, ενώ πρόθεσή της είναι να εφαρμοστεί ο θεσμός κατά προτεραιότητα στους περίπου 5.500 υπαλλήλους οργανισμών και φορέων του δημοσίου που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το σενάριο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει εργασιακή εφεδρεία... τριών ταχυτήτων, με θεσμοθέτηση ηλικιακών κριτηρίων. Πιο αναλυτικά η πρόταση της ΝΔ προβλέπει:
- Για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία με το βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εκτός αν βρουν αλλού εργασία.
- Για υπαλλήλους 40 έως 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.
- Για υπαλλήλους 30 έως 40 ετών, εφεδρεία για μια τριετία.
«Ψαλίδι» και στις αποδοχές
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να περικοπούν οι αποδοχές όσων τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας, με το ποσοστό να αγγίζει το 60%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που έχουν κλειδώσει περιλαμβάνονται: η επέκταση του ειδικού μισθολογίου στις ΔΕΚΟ (που θα επιφέρει μείωση αποδοχών κατά 30% - 35%), «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ και φορέων του Δημοσίου, μείωση κατά 22,7% - 40% στα εφάπαξ, καθώς και δραστικές περικοπές στα 89 κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.
Οι δύο εντολές Σαμαρά
Σαφείς εντολές προς το οικονομικό επιτελείο έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή σύσκεψη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ που λείπουν ώστε να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις... μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούνται από τη διαφθορά στο δημόσιο και τις «μαϊμού» συντάξεις, αλλά και για τα εναλλακτικά σενάρια μέτρων που ετοιμάζει.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να ελεγχθούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, αν εφαρμόζουν το νόμο και σε διαφορετική περίπτωση να επιβληθούν κυρώσεις.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν αρκεί μόνο ο εντοπισμός των "μαϊμού" συνταξιούχων, αλλά θα πρέπει να βρεθούν και οι εγκέφαλοι του κυκλώματος.
«Να πάτε στον υπουργό Δικαιοσύνης. Θέλω να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει διαδικασίες εξπρές για την τιμωρία των διεφθαρμένων υπαλλήλων», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «αναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα, τους λιγότερους οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία’.
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενος στις περικοπές δήλωσε: "Ψάχνουμε τα πάντα" και πρόσθεσε: "Δεν θα επιστρέψουμε σε αποτυχημένες λύσεις του παρελθόντος".
Διαβάστε επίσης: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση λόγω εφεδρείας