Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιμήκυνση χωρίς νέα χρηματοδότηση
Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι επαφές των δύο πλευρών δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα ανατροπής του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί εις βάρος της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έθεσε ξεκάθαρα στο τραπέζι της συζήτησης το αίτημα για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, ενώ με συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild προανήγγειλε ότι κάτι τέτοιο θα πράξει και κατά τη συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα χρειάζεται λίγο αέρα για να ανασάνει.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ και άφησε να εννοηθεί ότι το αίτημα επιμήκυνσης μπορεί να βρει θετική ανταπόκριση, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πιστά τη δανειακή σύμβαση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ο πρόεδρος του Eurogroup προειδοποίησε τον κ. Σαμαρά για την σκληρή στάση της Γερμανίας, ενώ εξέφρασε και προβληματισμούς για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος, καθώς το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα σκληρές αποφάσεις.
Αίτημα αναβολής για την πληρωμή των δανείων
Το οικονομικό επιτελείο φέρεται ότι καταρτίζει ένα νέο σχέδιο, ώστε αφενός να υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να σημαίνει και νέα χρηματοδότηση.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η κυβέρνηση εξετάζει να διεκδικήσει από την τρόικα την αναβολή της εξόφλησης των δανείων στη ευρωζώνη και το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα λάβει θετική απάντησή στο αίτημά της.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την αναβολή της εξόφλησης των δανείων που λήγουν τη διετία 2015-2016 ή και αργότερα, δηλαδή μέχρι και το 2020.
Ένας άλλος τρόπος είναι η απευθείας χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αντί των κρατών, ενώ μια τρίτη πρόταση έχει να κάνει με το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν τα κράτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, η τρίτη πρόταση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους εταίρους.
Διαβάστε επίσης:
Με φόντο την Ελλάδα η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ