Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για όρια συνταξιοδότησης και κατώτατο μισθό
Κάτω από αφόρητες πιέσεις για εφαρμογή σκληρών μέτρων συνεχίζεται το «παζάρι» της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών για το πακέτο των 11,5 δισ.
Οι τροϊκανοί έχουν ήδη απορρίψει σειρά μέτρων και στο τραπέζι πέφτουν ισοδύναμα τα οποία ωστόσο αναμένεται να είναι επώδυνα για τους πολίτες.
Μέχρι στιγμής έχει δοθεί το "πράσινο φως" για μέτρα ύψους έξι δισ. ενώ έχουν ήδη απορριφθεί 3 δισεκατομμύρια. Για τα υπόλοιπα τρία οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Μετά την εξέλιξη αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας στις 13:00 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα βλέπει θετικά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το οποίο θα αποφέρει κέρδος 900 εκατ. ευρώ.
Στην κυβέρνηση ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις καθώς ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας θα δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις κυρίως από όσους θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός του 2012 και του 2013.
Το πόκερ πάντως με την τρόικα αναμένεται να παραταθεί καθώς οι δανειστές εμφανίζονται αδιάλλακτοι και εκφράζουν ενστάσεις κυρίως για τη λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και για το μέτρο της εφεδρείας.
Επιπλέον διευκρινήσεις ζητούνται σε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων όπως οι έλεγχοι εσωτερικής ποιότητας σε δήμους, οι βιοκλιματικές αναβαθμίσεις, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και ο ισοσκελισμός εσόδων δημοτικών ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα την Τετάρτη το μεσημέρι λίγο πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Στο τραπέζι και ο κατώτατος μισθός
Το ύψος του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα.
Ο αρμόδιος υπουργός Ιωάννης Βρούτσης προανήγγειλε χθες την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα καθιστά ουσιαστικότερο το ρόλο του κράτους στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Με τον τρόπο αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδότες και εργαζόμενοι) θα καταθέτουν τις προτάσεις τους σχετικά με το ύψος του κατώτατου μισθού, ωστόσο η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινάει σήμερα ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό