Τα μέτρα των 11,8 δισ. ευρώ ψάχνουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επιμένει να τηρεί «αποστάσεις» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και προτιμά να κρατά το ρόλο του καλά πληροφορημένου παράγοντα, που προβαίνει σε ορθές εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, δημοσιοποίησε ότι η τρόικα τον ενημέρωσε ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» έξι δισ. ευρώ και όχι τριών, ενώ εκτίμησε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να δεχτούν τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών.
Η θέση που θα κρατήσει, σε σύμπλευση με τη Δημοκρατική Αριστερά, είναι η «ρήτρα των ισοδύναμων μέτρων και η ανάγκη παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής ως απαραίτητο όρο για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μεριά του ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης, αφού πρόταξε τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του για μία ακόμα φορά, θα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου με προτάσεις ισοδύναμων μέτρων. Στα μέτρα που ο κ. Κουβέλης λέει «όχι» είναι οι περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις, σε δώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, στην αύξηση των ενσήμων για πλήρη σύνταξη, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, στην αύξηση στα εισιτήρια των δημοσίων συγκοινωνιών και στην άνοδο των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67.
Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, κρατώντας το μήνυμα στήριξης της χώρας από τον Μάριο Ντράγκι, θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις των άλλων δύο αρχηγών. Στην πράξη, στήριξη της ΕΚΤ μπορεί να σημαίνει διακράτηση έως το 2020 των ελληνικών ομολόγων που λήγουν από το 2013 έως το 2015 και 2016, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Επίσης, είναι ανοιχτό, η ΕΚΤ να αποπληρωθεί τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή κτήσης τους και όχι στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή να παραιτηθεί από τα κέρδη της. Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από το χρέος του πακέτου των 25 δισ. από τα 50 δισ. που θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.