Την απόλυση επίορκων στο δημόσιο εξετάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός
Όλο και περισσότεροι βουλευτές μέσα στο κυβερνητικό συνασπισμό αρχίζουν να βλέπουν με θετικό «μάτι» το ενδεχόμενο να επιβάλλεται απόλυση σε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σκέπτεται η απόλυση να έχει ακόμα πιο ευρύτερη εφαρμογή και το έθεσε ευθέως στην προχθεσινή συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος με τη συμμετοχή και υπουργών της κυβέρνησης. «Να απαλλαγούμε από το μισθολογικό βάρος των εργαζομένων που προέρχονται από φορείς που καταργούνται», είπε, κάνοντας πολλά κεφάλια συναδέλφων του να γνέφουν καταφατικά. «Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, πως και σήμερα ακόμα τραβάμε μια τόσο ξεκάθαρη «κόκκινη γραμμή» και δε λέμε επί της αρχής, ότι βεβαίως πρέπει επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, ή δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι αποδεδειγμένα και συστηματικά και παρατεταμένα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους να απολύονται… πως είναι δυνατόν αυτοί να προστατεύονται πίσω από αυτή τη θεωρία ότι δε θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο και βέβαια το μάρμαρο να το πληρώνει η ιδιωτική οικονομία;», ήταν η φράση – σε χθεσινή συνέντευξη, του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ και ο Μάκης Βορίδης τάσσεται υπέρ των απολύσεων, όχι όμως μόνον για δημοσιονομικούς λόγους.
«Έχω τοποθετηθεί και στο παρελθόν υπέρ των απολύσεων στο δημόσιο. Απλώς η συζήτηση είναι ότι οι απολύσεις συνδέονται τώρα με …μια δημοσιονομική πολιτική, εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να συνδεθούν με δημοσιονομική πολιτική, οι όποιες απολύσεις στο βαθμό που χρειάζονται πρέπει να είναι ένα κείμενο συζήτησης της λειτουργίας του δημοσίου», ανέφερε ο πρώην υπουργός Υποδομών. Στην ίδια τάση συντάσσεται και η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία κατά καιρούς έχει εκφραστεί πολύ ανοιχτά υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου. Για το μέρος που αφορά, τουλάχιστον τους αποδεδειγμένα επίορκους υπαλλήλους, δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητικές σκέψεις και στα τρία κόμματα των κυβερνητικών εταίρων, ενώ από την κυβέρνηση ήδη προωθούνται πιο σκληροί νόμοι και πιο «τσουχτερά» πρόστιμα για αυτές τις περιπτώσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, σχεδιάζεται να υπάρξει και συγκεκριμένος εισαγγελέας που θα επωμιστεί το έργο περαίωσης της δικαιοσύνης για περιπτώσεις διαφθοράς και επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Διαβάστε επίσης:
Δίκες-εξπρές και για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους
«Κόκκινη γραμμή» στο Μαξίμου οι απολύσεις σε Δημόσιο και τα εργασιακά
Στρατούλης: Οι κόκκινες γραμμές τους είναι από λεπτό χαρτί