Και νέα κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών σήμερα

Νέα συνάντηση έχουν σήμερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη μια το μεσημέρι με στόχο την οριστικοποίηση του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ.

Και νέα κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών σήμερα
3'

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει το πακέτο μέτρων καθώς αυτό πρέπει να πάει προς ψήφιση για να παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα και την τρόικα να αποχωρεί από τη χώρα μας τη Δευτέρα, η πολιτική ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οξύνεται συνεχώς.

Χτες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε τη δυσφορία του για την κριτική που ασκείται στον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό από το ΠΑΣΟΚ, για το περιεχόμενο των μέτρων.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη τονίζουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί ποτέ αναλυτικά από κανέναν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το πακέτο των μέτρων.

Σήμερα το ζητούμενο είναι να υπάρξει η τελική συμφωνία που θα σφραγίσει το πακέτο και θα δώσει στους δανειστές την εικόνα ότι οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό προχωρούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.

Άλλο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, προσερχόμενο στην χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ανέφερε πως «η τρύπα» στο προωθούμενο πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ έχει περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ, από 4 δισ. που ήταν. Όπως είπε, αυτό το αποτέλεσμα προέκυψε από περικοπές στις δαπάνες σε Υγεία, 'Άμυνα και ΟΤΑ.

Ο ίδιος, παράλληλα, χαρακτήρισε «σκληρό πυρήνα» τα 2 δισ. ευρώ που πρέπει ακόμη να εξευρεθούν για να συμπληρωθεί το πακέτο των μέτρων. Ερωτηθείς για την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όσον αφορά στις απολύσεις στο Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, δήλωσε χθες ότι αυτές δεν είναι αναγκαίες, παρά τις αντίθετες θέσεις της τρόικας. Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, εφέτος θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο περίπου 40.000 υπάλληλοι, ενώ με βάση την πρόταση του υπουργείου για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, θα αποχωρήσουν σταδιακά επιπλέον 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Με αποτέλεσμα, έως το 2015 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων να έχει μειωθεί κατά 200.000 και πλέον άτομα, υπερκαλύπτοντας τον στόχο των 150.000 αποχωρήσεων.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα των συζητήσεων με την τρόικα, είναι αυτό του μακροοικονομικού σεναρίου για την ελληνική οικονομία. Καθώς, από το μέγεθος της ύφεσης θα εξαρτηθεί και το εάν η τρόικα θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Ενώ παράλληλα, λαμβάνει ως δεδομένο ότι το ΔΝΤ εμμένει στη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας μας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, μια σύσκεψη με τη συμμετοχή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη παρουσιάστηκε και μια σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία, μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων- χωρίς την οικοδομή- (από το 9% εφέτος στο 21% το 2019- 2020), σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, θα οδηγούσαν σε συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 μονάδες έως το 2020. Έτσι, θα καταστεί εφικτό να περιοριστεί το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω δάνεια για την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΟΙΚ:«Μόνο κριτική και γκρίνια ακούμε από κυβερνητικούς εταίρους»

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή