Α. Τσίπρας: Ζούμε το θέατρο του παραλόγου
Το τρίπτυχο, ακύρωση του Μνημονίου, αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί την κεντρική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ο Α.Τσίπρας
μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, ενώ παράλληλα διακήρυξε ότι το κόμμα του θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα πρωταγωνιστήσει στο κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας, που τόνισε ότι η κρίση στη χώρα αντιμετωπίζεται πλέον μόνο με πολιτική λύση, αναπτύσσοντας τη θέση του, είπε ότι η ακύρωση του Μνημονίου θα σημάνει το τέλος των μέτρων και της ύφεσης, η αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης θα έχει στόχο το μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμενό χρονικό διάστημα, τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους και την αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης» και η πολιτική ανασυγκρότησης της χώρας θα θέσει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση, με ευρεία αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου, με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο.
Αναφερόμενος στις ενδοκυβερνητικές συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η συγκυβέρνηση τραβάει την σκανδάλη σ' όποιον φτωχό κι αδύναμο κλειδώνει στο στόχαστρό της» και προέβλεψε ότι «θα ανακοινώσει ένα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα πακέτο μέτρων». Εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση -αντίθετα την επιδεινώνει- επισήμανε τον κίνδυνο, αυτή η πολιτική να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής καθώς σημείωσε ότι «στο νέο ευρωπαϊκό χάρτη, στη διαμόρφωση της Νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής η χώρα μας απουσιάζει προκλητικά». Υπό το πρίσμα αυτό, τόνισε, στην περίπτωση «της Ελλάδας δεν υπάρχει περιθώριο τεχνικής λύσης, παρά μόνο πολιτικής λύσης».
Για τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όταν ένας πρωθυπουργός εμφανίζεται γονυπετής να παρακαλάει για άφεση αμαρτιών τη κ. Μέρκελ, δεν κερδίζει τον οίκτο αλλά την απαξία της για την ελληνική ηγεσία» και πρόσθεσε ότι «όταν αποδέχεσαι ως προϋπόθεση -για τη διεκδίκηση λύσης σε πολιτικό επίπεδο, στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα- την ετυμηγορία μιας ομάδας τεχνοκρατών, τότε ακυρώνεις οποιαδήποτε δυνατότητα διαπραγμάτευσης».
Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και διερωτήθηκε:«Για να μη βγει η Ελλάδα από ευρώ θα πρέπει να εξοντωθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι πιο αδύναμοι και οι ανήμποροι; Και θα έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, αν, αντί να πληρώσουν τα συνήθη θύματα, πλήρωναν εκείνοι που πρέπει και μπορούν; Οι τραπεζίτες και οι καναλάρχες. Που οφείλουν στο Δημόσιο συνολικά 1 δισ. ευρώ».
Εκτίμησε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί το επόμενο διάστημα επιθέσεις «μαύρης προπαγάνδας», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να αναμετρηθεί με τα συμφέροντα «και αυτό θα το διαπιστώσουν σύντομα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτεί μια νέα συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων για την ανατροπή, για τη μετατροπή της αντιμνημονιακής κοινωνικής πλειοψηφίας σε πολιτική πλειοψηφία για την ακύρωση του Μνημονίου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έχει μπροστά του τρία μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει:
1.Την οργάνωση της κοινωνικής αντίστασης στην επέλαση της βαρβαρότητας και στα νέα μέτρα
2.Την οργανωτική του ανασυγκρότηση και τη μετεξέλιξή του σε ενιαίο δημοκρατικό και πλουραλιστικό φορέα
3.Την οργάνωση της αλληλεγγύης μέσα στο κοινωνικό ιστό που συντρίβεται.
Τέλος, τόνισε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κοινοβουλευτική ομάδα του και τις οργανώσεις του, θα πρωταγωνιστήσει στο κίνημα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας με την άμεση απαλλαγή της χώρας από το Μνημόνιο.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ