23 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη
Η δολοφονία του συγκλόνισε την πολιτική επικαιρότητα εκείνων των ημερών, η οποία μονοπωλούνταν από έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή των πολιτικών του σκανδάλου Κοσκωτά.
Τραγική ειρωνεία; Την ημέρα που δολοφονήθηκε, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την αγαπημένη του Ευρυτανία, που ο ίδιος είχε προωθήσει.
Ήταν υπέρμαχος των προσπαθειών για την εθνική συμφιλίωση και με δική του πρωτοβουλία ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, το καλοκαίρι του 1989.
Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στο χωριό Βελωτά του δήμου Προυσού της Ευρυτανίας το 1935.
Γιος παπά, ανατράφηκε με μεγάλες δυσκολίες και ανέχεια, αλλά ήταν άριστος μαθητής, διακρινόμενος για τη φιλομάθειά του. Τέλειωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Πάτρα, σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο και σε ηλικία 25 χρόνων, πήγε στη Γερμανία για να εργασθεί, ολοκληρώνοντας παράλληλα εκεί τις μεταπτυχιακές σπουδές του.
Από τις αρχές του ’60 ο Μπακογιάννης προσελήφθη στη ραδιοφωνία της Βαυαρίας. Ξεκίνησε εκεί την παρουσίαση μιας ελληνόφωνης εκπομπής, η οποία έγινε γρήγορα δημοφιλέστατη.
Την περίοδο της απριλιανής χούντας, η εκπομπή αυτή, η οποία μεταδιδόταν στην Ελλάδα μέσω Ντόϊτσε Βέλε, έγινε πυρήνας αντίστασης, σωστής ενημέρωσης και κινητοποίησης των ελεύθερα σκεπτόμενων Ελλήνων.
Το 1974, με τη μεταπολίτευση, ο Παύλος Μπακογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα, ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε με την Ντόρα Μητσοτάκη.
Εργάσθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα», έγινε αργότερα εκδότης - διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ», το 1985 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον Ιούνιο του 1989 εκλέχθηκε βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Ευρυτανίας.
Δείτε ένα παλιότερο βίντεο - αφιέρωμα στον Παύλο Μπακογιάννη: