Ολοκληρώθηκε η 7ωρη διαβούλευση με την Τρόικα

Με ανοικτά δύο μεγάλα «αγκάθια» που αφορούν στην αποζημίωση απόλυσης και τις τριετίες, ολοκληρώθηκε η σημερινή 7ωρη συνάντηση (με ενδιάμεση διακοπή μιας ώρας, κατά την οποία, πάντως, δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό) των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ολοκληρώθηκε η  7ωρη διαβούλευση  με την Τρόικα
2'

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Έχουν μία θεματολογία, που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε, γι αυτό κάναμε και τη διακοπή», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, ενώ άλλος παράγοντας από το ίδιο υπουργείο πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «ζητάνε τον πατέρα τους και τη μάνα τους». Πάντως, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αύριο, τόσο με τα τεχνικά κλιμάκια, όσο και με τους επικεφαλής της τρόικας, με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας να δηλώνουν ότι «παλεύουμε και ό,τι καταφέρουμε. 'Κόκκινες γραμμές' δεν υπάρχουν, αλλά πιστεύουμε και ευχόμαστε να κλείσουμε αύριο».

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, που μετείχαν στις συζητήσεις, η τρόικα ζητεί να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Ειδικότερα, ζητεί να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης και οι 6 μισθοί, όταν υπάρχει. Μάλιστα, αυτά να είναι αναδρομικά (ήτοι, η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τούς οφείλει μέρος της αποζημίωσης).

Όσον αφορά στις τριετίες, η τρόικα ζητεί την κατάργησή τους και τη θέσπιση ενός ενιαίου μισθού αναφοράς. Δηλαδή, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, επιδιώκει έναν «υποκατώτατο μισθό», στον οποίο θα προστίθεται ένα ποσό ως επίδομα και όχι ως ποσοστό- εάν και εφόσον συναινεί ο εργοδότης. Ενώ, καταργούνται τα επιδόματα γάμου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει ότι ο κατώτατος μισθός αφορά στη διατήρηση της ΕΓΣΣΕ (την πλήρη κατάργηση της οποίας ζητεί ουσιαστικά η τρόικα) με ωριμάνσεις και αποτελεί κομμάτι διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ ο νομοθετημένος μισθός δεν μπορεί να είναι «γυμνός» από την εξέλιξή του με βάση τις τριετίες.

Τέλος, η 6ήμερη εργασία που θέτει η τρόικα, θα αφορά μόνον σε ό,τι νοείται ως κατάστημα (στο περίπου το 80% των επιχειρήσεων της χώρας).

Το 40ωρο δεν αλλάζει, όμως αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων.

Διαβάστε ακόμη: H τρόικα ζητά «γη και ύδωρ» στα εργασιακά!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή