«Αγκάθι» τα εργασιακά και οι απολύσεις στο Δημόσιο
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς κατά τις επαφές με τους υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαπιστώθηκε εμπλοκή.
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παρουσιάστηκε στο θέμα των ανατροπών στα εργασιακά, που οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και για το αίτημα περί απολύσεων στο δημόσιο.
Στα άκρα για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τις έντονες επιφυλάξεις τους για το μοντέλο της διαθεσιμότητας και ζήτησαν απολύσεις εδώ και τώρα.
Από την πλευρά του ο κ. Μανιτάκης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία προσπαθώντας να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της διαθεσιμότητας.
«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσετε μέσω διαθεσιμότητας στην απομάκρυνση των υπαλλήλων. Σας θυμίζω ότι είχε αποτύχει η εφεδρεία», φέρονται να είπαν οι δανειστές στον κ. Μανιτάκη.
«Με τα αναλυτικά στοιχεία που σας έχω παραθέσει, σας αποδεικνύω ότι θα έχουν αποχωρήσει 150.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015 χωρίς απολύσεις», απάντησε εμφανώς ενοχλημένος ο Έλληνας υπουργός.
Η τρόικα αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μοντέλου διαθεσιμότητας που έχει προτείνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ειδικότερα το χρονοδιάγραμμα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση και ζήτησε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από τους οργανισμούς που καταργούνται και διεύρυνση του μοντέλου της διαθεσιμότητας σε ολόκληρο το Δημόσιο.
Ο κ. Μανιτάκης αποχώρησε εκνευρισμένος από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς για το εάν προτιμά να συναινέσει σε απολύσεις ή σε περικοπές μισθών, απάντησε: «Προτιμώ να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει σήμερα νέο ραντεβού με την τρόικα, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μανιτάκης να έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Εμπλοκή και στα εργασιακά
Εμπλοκή παρουσιάστηκε χθες κατά και στις επαφές του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να διακοπούν και να δοθεί νέο ραντεβού για σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα απαιτεί πάγωμα του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, καταργώντας τριετίες και επιδόματα, τα οποία θα ορίζονται πλέον μέσω του νέου μηχανισμού, που τελευταίο λόγο θα έχει το κράτος, φθηνές αποζημιώσεις - ή ακόμα και κατάργηση - που θα ισχύσουν αναδρομικά, και ευέλικτο ωράριο εργασίας (6ήμερο).
«Ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους οι τροϊκανοί» φέρεται να είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Μετά από αυτή την εμπλοκή, οι τελικές αποφάσεις για τα εργασιακά είναι πιθανό να ληφθούν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα διαπραγματευτούν τις τελικές ρυθμίσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η τρόικα θέτει τις αλλαγές στα εργασιακά ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μετά τις 16:00 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα.
Διαβάστε επίσης:
Από τη Δευτέρα νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα