«Κλείδωσαν» μέτρα και δόση
Έπειτα από ένα ολονύχτιο διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή για συμβιβαστική λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα.
Η συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ επιτεύχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα και πλέον απομένει να οριστικοποιηθούν τεχνικά ζητήματα σε τρεις τομείς: στην αγορά προϊόντων, στην αγορά εργασίας και στο φορολογικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα 2,5 δισ. ευρώ θα αφορούν νέους φόρους και τα 11 δισ. θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα ανανεώνοντας το ραντεβού τους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε οι συζητήσεις θα γίνονται μέσω e-mail.
Μετά την ολοκλήρωση των μαραθώνιων συζητήσεων που ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν δήλωσε: «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα τα καλύψουμε σύντομα».
Ανάλογη και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα: «Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες».
Αναφορικά με το θέμα της αγοράς εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.
Αναφερόμενος στις εντάσεις που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους τροϊκανούς, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως «παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.
Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα Υπουργεία. Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν» ανέφερε ο υπουργός στην δήλωσή του.
Επομένως ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μπορεί να μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχει στο χαρτοφυλάκιό του την οριστική συμφωνία με την τρόικα , ωστόσο είναι σε θέση να παρουσιάσει στους εταίρους του μια θετική αποτύπωση της πορείας της χώρας και να δρομολογηθεί η χορήγηση του δανείου.
Σε αυτό ευελπιστεί και ο ίδιος που αναμένει μια θετική αναφορά για την πορεία προόδου της χώρας.