Αίγυπτος: Συνάντηση του Κάρολου Παπούλια με τον Μοχάμεντ Μόρσι (pics)
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και την διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που ακολούθησε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε ότι «οι συνομιλίες περιελάμβαναν πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων οι διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις των λαών των δύο χωρών, οι εμπορικές σχέσεις και οι επενδύσεις».
Ο κ. Μόρσι επεσήμανε «την ανάγκη αύξησης των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών». Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του «ιδιαίτερα για τον ρόλο της Ελλάδας στο παλαιστινιακό και τα αναφαίρετα δικαιώματά του». Και προσέθεσε: «Εξετάσαμε επίσης το συριακό πρόβλημα και το θέμα της αντίστασης της Συρίας. Συμφωνούμε για την ανάγκη να σταματήσει αυτή η αιματοχυσία και να σημειωθεί μία πραγματική αλλαγή σε αυτήν την χώρα. Συμφωνούμε για την μη στρατιωτική ξένη επέμβαση σε αυτήν την χώρα». Εξάλλου, αναφερόμενος στην εμβάθυνση των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στην Αίγυπτο και υποσχέθηκε να συμβάλει ώστε να επιλυθούν προβλήματα που έχουν ανακύψει (π.χ. αναφερόμενος ιδιαίτερα σε ελληνική εταιρεία τσιμέντου στην Αίγυπτο). «Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε οποιαδήποτε προβλήματα έχουνε προκύψει. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν και να πολλαπλασιαστούν αυτές οι επενδύσεις», κατέληξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό του για την επίσκεψη αυτή.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στην Αίγυπτο. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι επισήμως την Αίγυπτο, τόνισε. Θέλω να σάς ευχαριστήσω θερμά, για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάξατε σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας».
Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι «με τον Πρόεδρο Μόρσι εξετάσαμε την πορεία των οικονομικών μας σχέσεων. Οι χώρες μας έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, καθώς οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο έφθασαν τις 145, με επενδεδυμένο κεφάλαιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που μάς καθιστά τον πέμπτο σε μέγεθος επενδυτή, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Μόρσι να πενταπλασιάσουμε τις επενδύσεις και τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις.
Η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια σημαντική γεωοικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη. Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο, η οποία θα είναι επωφελής και για τις δυο χώρες».
Και ο κ. Παπούλιας κατέληξε: «Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο έφεραν ανατροπές σ' ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πεποίθησή μου είναι ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Αιγύπτου».
Τέλος, ο Έλληνας Πρόεδρος προσκάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, για να συνεχιστεί «αυτός ο εγκάρδιος διάλογος επ' ωφελεία των δύο χωρών μας», πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.
Κατά την διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, τον Έλληνα Πρόεδρο συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Πηγή: ΑΠΕ