Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο τόνισαν τις «αξιοθαύμαστες προσπάθειες» του ελληνικού λαού και χαιρέτισαν την «αποφασιστικότητα» της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο κ. Ρομπάι μάλιστα τόνισε ότι η κοινή δήλωση των 17 αρχηγών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα, οι οποίοι όμως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , οι οποίος είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup, υπό το φως της έκθεσης της τρόικας. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την αξιολόγηση που θα περιέχει η έκθεση για την πρόοδο του προγράμματος, οι 17 ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες από το 2013
Σε συμφωνία έφτασαν οι 27 για μια «σταδιακή εφαρμογή από το 2013» της ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, μετά από γαλλογερμανικό συμβιβασμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, είχαν πιέσει για τον άμεσο τραπεζικό μηχανισμό εποπτείας που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2013. Ωστόσο, η Γερμανία είχε δείξει απροθυμία για το χρονοδιάγραμμα, κρίνοντας το μη ρεαλιστικό.
Μετά από αρκετές ώρες συζήτησης την Πέμπτη το βράδυ, η Γαλλία και η Γερμανία βρήκαν τελικά μια συμβιβαστική λύση. Το Βερολίνο παίρνει τη σταδιακή εφαρμογή του μηχανισμού και το Παρίσι την απόφαση για την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης.
Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013.
«Δίνουμε στους υπουργούς Οικονομικών μας το φιλόδοξο έργο της θέσπισης ενός νομικού πλαισίου (για την εποπτεία) από την 1 Ιανουαρίου του 2013. Στη συνέχεια η τραπεζική εποπτεία θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια του 2013» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τέλος, σημείωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο θα οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση, στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.