Κάλεσμα Τσίπρα στους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν τα μέτρα
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής: «Σήμερα είμαστε εδώ για να καταθέσουμε κραυγή αγωνίας για το μέλλον. Κραυγή αγωνίας για τα συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους. Αλλά, ταυτόχρονα, είμαστε εδώ για υψώσουμε τον τόνο της φωνής μας και να πούμε ότι η άμμος στην κλεψύδρα τους τελειώνει και με το βλέμμα στραμμένο και στους 300 της βουλής που σε λίγους μήνες θα κληθούν να πάρουν προσωπική ευθύνη. Εδώ δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και το καθήκον της πειθαρχίας. Εδώ είμαστε απέναντι στην συνείδησή μας, απέναντι στο εθνικό καθήκον. Απευθύνομαι σε όλους αυτούς, λέγοντας ότι πρέπει πρωτίστως με τη συνείδησή σας και το χέρι στην καρδιά να λειτουργήσετε. Ήρθε η ώρα να πούμε ένα ως εδώ. Ένα ως εδώ και μη παρέκει. Ο ειρηνικός ξεσηκωμός του λαού μας, των εργαζόμενων, των αγροτών, των ανέργων, των νέων ανθρώπων, θα εμποδίσει του βουλευτές και τις βουλευτίνες. Δεν θα βρεθούν 151 που θα ψηφίσουν αυτά τα μέτρα και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για μια πορεία αντεπίθεσης για να περισώσουμε όσα μπορούμε να περισώσουμε».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε και για τα επεισόδια που έγιναν στην Χαλκιδική και είπε συγκεκριμένα: «Οι κοινωνικές αντιστάσεις θα νικήσουν. Όσο και αν έρχονται αντιμέτωπες μια πρωτοφανή αστυνομική βιαιότητα. Χθες στη βόρεια Χαλκιδική, χιλιάδες πολίτες, έζησαν ένα ακόμα επεισόδιο σκληρής καταστολής και βίαιης αστυνομικής τρομοκρατίας. Το έγκλημά τους ήταν η αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν μια μοναδική δασική έκταση την οποία η κυβέρνηση παραχωρεί με συνοπτικότατες διαδικασίες στην καταστροφική απληστία της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Η αστυνομία λειτούργησε ως μπράβος. Απέναντι στους διαδηλωτές χρησιμοποίησε απροκάλυπτη βία, χημικά, κυνηγητό, αλήτικη συμπεριφορά και ξύλο. Κόσμος τραυματίστηκε, δεκαπέντε άνθρωποι σύρθηκαν στα δικαστήρια, η βουλευτίνα μας, Κατερίνα Ιγγλέζη προπηλακίστηκε από αστυνομικούς με τρόπο που θυμίζει άλλες εποχές. Επειδή, λοιπόν, με πρόσχημα το Μνημόνιο, οι τρεις της συγκυβέρνησης έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να ξεπουλάνε ότι θέλουν σε όποιον θέλουν, έχουμε να τους πούμε το εξής: Ας το πάρουν χαμπάρι λοιπόν μια και καλή. Ούτε οι ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές καταστροφές, ούτε η βία κατά των πολιτών περνάνε. Ούτε στην Χαλκιδική ούτε πουθενά. Οι αγώνες για ζωή, αξιοπρέπεια και μέλλον θα συνεχιστούν και θα νικήσουν».
Συνάντηση Α. Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στο ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου, στο Ακριτοχώρι Σερρών, επισκέφθηκε παράλληλα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό Σερρών. Η μεταξύ τους συνάντηση κράτησε περίπου 40 λεπτά και έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποδέχθηκαν ο μητροπολίτης Σιντικής, Μακάριος, και η ηγουμένη της μονής Τιμίου Προδρόμου, Ιακώβη, οι οποίοι τον ξενάγησαν στο νέο καθεδρικό του ησυχαστηρίου. Στο σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε στον Πατριάρχη: «Ηρθα για εκφράσω, για μια ακόμη φορά, τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».
Υπενθύμισε πως όταν συναντήθηκαν στο Φανάρι συζήτησαν για τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και σημείωσε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε, δυστυχώς, οι εξελίξεις στην Ελλάδα και παγκοσμίως δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Παράλληλα εξήρε τις παρεμβάσεις του κ. Βαρθολομαίου, μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη, την αδελφοσύνη και τον διαθρησκευτικό διάλογο, λέγοντας ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτες και είναι συμπαραστάτης στο έργο του.
Ο Οικουμενικός πατριάρχης ευχαρίστησε για τη διαρκή υποστήριξη και σημείωσε: «Πάντα υπολογίζουμε στην πολιτική στήριξη των πολιτικών αρχηγών των επί μέρους κομμάτων στην Ελλάδα και είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα κόμματα βρίσκονται στο πλευρό μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μητέρα Εκκλησία όλων μας και εκπροσωπεί το γένος μας, την Ορθοδοξία και την πίστη μας. Η οικουμενικότητα δεν είναι μόνο στον τίτλο, έχει ουσιαστικό περιεχόμενο». Επισήμανε, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι πρωτοπόρο στα θέματα του διαθρησκευτικού διαλόγου και της οικολογίας. Ειδικότερα για τον διαθρησκευτικό διάλογο επισήμανε ότι είναι μια από τις προτεραιότητες του και πριν από 25 χρόνια άρχισε διάλογο με τις άλλες μη χριστιανικές μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Μάλιστα, στις 26 Νοεμβρίου ο κ. Βαρθολομαίος θα ταξιδέψει στη Βιέννη για να παραστεί στην εναρκτήρια τελετή του πρώτου Διαθρησκευτικού Κέντρου, που ίδρυσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας και οι πρώτες χώρες που συνεργάζονται είναι η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία και η Αυστρία.
Υπογράμμισε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τις προσπάθειες του στο θέμα του διαθρησκευτικού διαλόγου, αν και μερικές αδίκως επικρίνεται. «Αυτά είναι τα πιστεύω μας, αυτή η φιλοσοφία μια και έτσι θα πορευόμαστε. Ότι πιστεύουμε και πράττουμε είναι σύμφωνο με τις αρχές του Ευαγγελίου και τις εντολές του Χριστού», είπε. Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για το δεύτερο παιδί του και ευχήθηκε να είναι γερό και καλοφωτισμένο.