Γιαννάκου: Χωρίς ανάπτυξη η δημοσιονομική εξυγίανση θα αποτύχει
Την ανάγκη να επιμείνει η ΕΕ στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της κινητοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και μηχανισμών, τόνισε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Στην παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ χαιρέτισε την προτεινόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) λέγοντας ότι είναι σημαντικό βήμα που μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Χωρίς την αναπτυξιακή διάσταση είναι βέβαιο ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα αποτύχουν. Οι πολίτες της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που υφίστανται πιέσεις λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να βγουν σύντομα από το σημερινό αδιέξοδο». Η κα. Γιαννάκου επεσήμανε ότι ο προτεινόμενος Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism), αποτελεί πράγματι στοιχείο της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης και πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα η δημιουργία του, ενώ επέκρινε παράλληλα τη στάση των τραπεζών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αντί να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, έγιναν μέρος του προβλήματος της δημοσιονομικής κρίσης. Μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ως εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το καθορισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014-2020, η κα. Γιαννάκου στηλίτευσε τη στάση του Συμβουλίου, το οποίο φέρεται να ζητά σημαντικές μειώσεις στο κοινοτικό προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την πραγματική οικονομική πραγματικότητα εντός της Ένωσης.
Η ίδια, κάλεσε τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές να στηρίξουν συνολικά και να επιμείνουν στην αύξηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου όπως ήταν άλλωστε και η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς τυχόν υποστήριξη των θέσεων του Συμβούλιου θα αποτελούσε έναν απαράδεκτο συμβολισμό για τους πολίτες της Ευρώπης, για το πώς αντιλαμβάνεται το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ένωσης. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, σχολίασε δηκτικά παρεμβάσεις άλλων Ευρωβουλευτών σχετικά με το εάν υπάρχει ισοτιμία ή όχι των δύο φύλων εντός της ΕΕ: «Πρέπει να φύγουμε από τις συζητήσεις και να κάνουμε πράξη ταχύτατα τις διακηρύξεις μας...Η Ευρώπη πήρε το Νομπέλ Ειρήνης όχι μόνο για όσα έκανε στα 60 χρόνια που πέρασαν, αλλά για όσα οφείλει να πραγματοποιήσει στο μέλλον και μάλιστα το άμεσο, ως παράγων σταθερότητας, δημοκρατίας, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης».