Στουρνάρας: Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές τα εργασιακά

Την επίτευξη τελικής συμφωνίας με την τρόικα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές τα εργασιακά
3'

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές της χώρας το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Στουρνάρας λίγο έως πολύ το ίδιο άφησε να εννοηθεί και από βήματος Βουλής, όπου στην Ολομέλεια ανέφερε, ότι μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις η διαφορά για τις αποζημιώσεις που συμφωνήθηκε είναι «περί όνου σκιάς». «Μέχρι το τέλος του προγράμματος έχουμε να λάβουμε 90 δισ. ευρώ, τα χρειαζόμαστε για να μας καλύψουν τις ανάγκες» είπε ακόμη ο υπουργός, ενώ απέρριψε τα περί διαγραφής του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήταν αυτοκτονία να κάναμε μονομερή σεισάχθεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε μονομερή διαγραφή χρέους».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «δεν χρεοκοπήσαμε, διότι έχουμε ακόμα αποθέματα από την προηγούμενη δόση». «Υπ' αριθμόν 1 στόχος είναι η χαλάρωση της θηλιάς, που λέγεται δημόσιο χρέος» υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, το Reuters μετέδωσε, πως ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η Ελλάδα σήμερα εξασφάλισε την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο στην Γερμανία διαψεύδουν την είδηση αυτή. Σε λίγη ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Σε δύο πακέτα στη Βουλή τα μέτρα προς τέρψη της ΔΗΜΑΡ

Τελικά έγινε το «χατίρι» της ΔΗΜΑΡ, που θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά και θέλει να γίνουν σεβαστές οι «ευαισθησίες» της για τα εργασιακά και τις αιματηρές αλλαγές που αυτά θα σημάνουν στη ζωή των πολιτών και σίγουρα θέλει να ψηφίσει τα μέτρα, αλλά θέλει να τηρήσει και διαφορετική στάση στα εργασιακά. Οι συμφωνίες που η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν έχουν χαρακτηρίσει επιβεβλημένες θα κατατεθούν σε δύο ξεχωριστά σχέδια νόμου. Την επόμενη εβδομάδα θα πάνε στη Βουλή οι αλλαγές που αξιώνει η τρόικα στα εργασιακά μαζί με τις αποκαλούμενες προαπαιτούμενες δράσεις. Σε άλλο σχέδιο νόμου θα κατατεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα (το γνωστό πακέτο των 13,5 δισ.) μαζί με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί τα δύο σχέδια νόμου να υπερψηφιστούν από τη Βουλή πριν τις 12 Νοεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Την Παρασκευή και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου τα μέλη των υπολοίπων 16 χωρών μελών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο λεγόμενο euro working group στις Βρυξέλλες, θα ενημερωθούν από την ελληνική πλευρά για τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας.

Εργασιακός μεσαίωνας

Στις αιματηρές αλλαγές στην αγορά προβλέπονται:

- Πλαφόν αποζημίωσης για τους παλαιότερους εργαζόμενους τα 2.000 ευρώ (μέχρι χθες η συμφωνία είχε οροφή τα 1.800 ευρώ). Αφορά όσους δικαιούνται αποζημίωση πάνω από 12 μισθούς και στην περίπτωσή τους το μέρος της αποζημίωση που υπερβαίνει τους 12 μισθούς θα υπολογίζεται με ανώτατο πλαφόν μισθού τα 2.000 ευρώ.

- Αποζημίωση μειωμένη κατά 50% εφ' όσον ο χρόνος προειδοποίησης είναι 4 μήνες.
Όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Οικονομικών οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν ενημερωθεί για τις υποχωρήσεις της τρόικας. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αρκετές και ικανοποιητικές τις υποχωρήσεις των δανειστών, όπως για παράδειγμα στο θέμα που αφορούσε στις αποζημιώσεις των απολύσεων τα όρια από 16 χρόνια πέρασαν στα 28 χρόνια. Επίσης ανέβηκε η αποζημίωση των παλαιών εργαζομένων στα 2000 ευρώ και ο χρόνος προειδοποίησης από τους 3 στους 4 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Δεν επιβεβαιώνουν την επιμήκυνση

Υπ.Οικ.:Στόχος των αποκρατικοποιήσεων η χαλάρωση της θηλιάς του χρέους

Α. Τσίπρας: «Οχι» σε όσους θέλουν να μας κάνουν αποικία χρέους

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή