Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο σχετικά με τις ΔΕΚΟ
Ένσταση αντισυνταγματικότητας για τρεις προβλέψεις του νομοσχεδίου σχετικά με την απόσυρση του Δημοσίου από τις ΔΕΚΟ και τα λιμάνια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εξήγησε η εισηγήτρια της ένστασης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, «δεν υπάρχει περικοπή στο νομοσχέδιο που να μην αντίκειται στο Σύνταγμα: Ορίζετε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καταλύοντας την κοινοβουλευτική λειτουργία, καθώς στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τα προτεινόμενα πρόσωπα δεν συγκέντρωσαν τα 2/3 των ψήφων όπως ορίζει ο νόμος. Το υπουργικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε για την πράξη αυτή, το θέμα δεν συζητήθηκε, υπουργικές υπογραφές εξασφαλίστηκαν ακόμα και δια περιφοράς του κειμένου στην Αίγυπτο όπου βρισκόταν μέλος της κυβέρνησης» ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου.
Αντισυνταγματική έκρινε επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, την κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής του κράτους στις ΔΕΚΟ, καθώς και πάλι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικυρώνονται αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τις οποίες έχουν ασκηθεί προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τέλος, ως αντισυνταγματική εκτιμήθηκε η απαλλοτρίωση δημόσιας περιουσίας προς το συμφέρον ιδιωτών, με ιδιωτική πολεοδόμηση (ειδικά πολεοδομικά σχέδια) - συν του ότι διενεργείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα όπως απαιτείται. «Χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φρένο. Η συζήτηση περί συνταγματικότητας είναι πρόφαση» απάντησε για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
«Δεν ξέρω αν η κα συνάδελφος έχει βάλει κοριό για να ξέρει πότε πηγαίνουν οι υπουργοί στην Αίγυπτο - αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η διαδικασία είναι και αντισυνταγματική» παρατήρησε η κα Ασημακοπούλου. «Εμείς θεωρούμε πως εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να πηγαίνουμε πιο γρήγορα στη διαδικασία. Δεν άλλαξε δηλαδή η ουσία, αλλά ο τύπος. Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να σταματήσουμε να παίζουμε κρυφτούλι και να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα που έπρεπε να κάνουμε τόσα χρόνια». «Διολισθαίνετε σε ένα άλλο πολίτευμα, όπου η Βουλή θα είναι περιττή και εμπόδιο. Προχωρείτε σε έκτακτες καταστάσεις. Δεν μπορεί όλες σας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες να είναι έκτακτες και να εξυπηρετούνται έκτακτες ανάγκες» παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.
«Έχουμε επισημάνει πως το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την Δημοκρατία» σημείωσε και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Η κυβέρνηση καταχράται την συνταγματική πρόβλεψη νομοθέτησης σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις, όπου ένας νόμος μπορεί να ισχύει για 128 μέρες χωρίς την έγκριση της Βουλής, δημιουργώντας έννομες συνέπειες» συμπλήρωσε. Από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ - προειδοποίησε ωστόσο την κυβέρνηση πως «η διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου λαμβάνει τέλος. Έχουμε την καλή διάθεση να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της, αλλά όχι με τέτοιες διαδικασίες». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε πως από τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μονάχα τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια μπορούν να προσβληθούν ad hoc στα δικαστήρια και να τεθεί εκεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απερρίφθη κατόπιν ψηφοφορίας.