Θρίλερ διαρκείας για την τελική συμφωνία
Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να επέλθει πολιτικός συμβιβασμός με τους κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές και να φτάσουν τα μέτρα στη Βουλή.
Τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν επικίνδυνα και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί ασκήσεις επί χάρτου εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια.
Αυτό που θέλει να αποφύγει ο κ. Α. Σαμαράς είναι μια ενδοκυβερνητική κρίση που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για την κυβέρνησή του και ενδεχομένως για τη χώρα.
Η Δημοκρατική Αριστερά εμμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά, αν και αναγνωρίζει πως έχουν γίνει βελτιώσεις και υπαναχωρήσεις από την τρόικα.
Ο υπουργός Επικρατείας, κ. Δ. Σταμάτης, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, κάλεσε στο Μαξίμου τον Δημήτρη Χατζησωκράτη προκειμένου να πληροφορηθεί αν υπάρχει αλλαγή κλίματος από την πλευρά του Φώτη Κουβέλη. «Δυστυχώς δεν μας έχετε αφήσει πολλά περιθώρια για να συμφωνήσουμε» είπε ο στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Φώτη Κουβέλη, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια σημαντική αλλαγή.
Η ΔΗΜΑΡ επιμένει να απορρίπτει τις προτάσεις που κατατίθενται για τα εργασιακά, αλλά και τον τρόπου που θα φτάσουν τα μέτρα στη Βουλή. Αφήνει όμως ανοιχτό παράθυρο για συναίνεση αν γίνουν δεκτές οι αλλαγές που έχει προτείνει.
Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε και με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ανέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να δεχθεί τα μέτρα ως έχουν.
«Αγκάθι» τα εργασιακά και η ψηφοφορία
Η κυβέρνηση, όπως προέκυψε αργά χθες το βράδυ, προσανατολίζεται στην εισαγωγή του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά - διαρθρωτικά αλλά και τα εργασιακά.
Εδώ ακριβώς είναι και το πρόβλημα για τη ΔΗΜΑΡ, που δέχεται να βάλει νερό στο κρασί της, αν δεχτεί η κυβέρνηση να φτάσουν στη Βουλή με ξεχωριστό άρθρο στη Βουλή τα εργασιακά.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν τη σύμφωνη απόφαση των τριών κομμάτων ως προς το σύνολο των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών.
Ως χθες το απόγευμα, το ζήτημα της μορφής που θα είχε το νομοσχέδιο, είχε παραπεμφθεί από τον Υπουργό Οικονομικών στις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου ως προς τη μορφή του νομοσχεδίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει «πολιτική διέξοδος» προς τη ΔΗΜΑΡ μέσω της εισαγωγής ξεχωριστών άρθρων.
Τα «κουκιά» και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ
Είναι προφανές ότι η ΝΔ μόνη της δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα, καθώς διαθέτει 127 βουλευτές, μετά τις δύο διαγραφές του Ν. Νικολόπουλου και του Ν. Σταυρογιάννη. Απαιτούνται λοιπόν ακόμη 24 «σταυροί» για να περάσουν τα μέτρα.
Αν το ΠΑΣΟΚ (33 βουλευτές) στηρίξει σύσσωμο το πακέτο τότε υπάρχει πλειοψηφία. Ωστόσο, όπως είναι ήδη γνωστό ακόμα και αν συμφωνήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα συμφωνήσουν και οι βουλευτές του, καθώς αρκετοί έχουν δηλώσει πως θα τα καταψηφίσουν. Ήδη ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοιου είδους μέτρα, ενώ αμφίβολη είναι και η στάση του Κώστα Σκανδαλίδη. Σε περίπτωση πάντως που ο τελευταίος αποφασίσει να καταψηφίσει τα μέτρα και να έρθει σε ρήξη με τον κ. Βενιζέλο, τότε είναι βέβαιο πως θα τον ακολουθήσουν πολλά στελέχη του Κινήματος. Η κυβερνητική πλειοψηφία επομένως θα σπάσει, η κυβέρνηση Σαμαρά θα πέσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Ακόμη όμως και σε περίπτωση που τα βρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καταψηφίσει τα εργασιακά τότε αναμένεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών των δύο κομμάτων που τα ψήφισαν. Η κυβερνητική συνοχή θα διαταραχθεί και το πολιτικό σκηνικό θα είναι για ακόμα φορά ρευστό.