Τρόμος στο Μαξίμου μήπως δεν περάσουν τα νέα μέτρα
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται πλέον η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία, που κατέκτησε μια «Πύρρειο νίκη» στην ψηφοφορία της Τετάρτης για τις αποκρατικοποιήσεις.
Τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την απόσυρση του Δημοσίου απ' τα λιμάνια και τις μεγάλες ΔΕΚΟ μπορεί να ψηφίστηκαν, ωστόσο οι απώλειες ήταν μεγάλες και έφεραν στην επιφάνεια τις μεγάλες ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.
Το πρόβλημα συνοχής στην συγκυβέρνηση είναι ξεκάθαρο και η χθεσινή ψηφοφιορία ήταν αν μη τι άλλο προάγγελος απρόβλεπτων εξελίξεων για την κυβέρνηση Σαμαρά.
Ακόμα και εκείνοι που έκαναν λόγο για κυβέρνηση μακράς πνοής και γιατί όχι τετραετίας, από χθες αναρωτιούνται αν η συγκυβέρνηση θα αντέξει ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα.
Με εκπλήξεις η ψηφοφορία
Το κρας τεστ της ψηφοφορίας για τις αποκρατικοποιήσεις δεν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα για την κυβέρνηση, καθώς η στάση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που παρέκλιναν από τη γραμμή Βενιζέλου, αποτέλεσε αρνητικό μήνυμα για την ψήφιση του πακέτου των μέτρων που θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν όλα τα άρθρα και την τροπολογία, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της τροπολογίας και υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 4 (για την κατάργηση του πόρου για το ΤΕΕ ), στο οποίο το ΠΑΣΟΚ επισήμως θα δήλωνε «παρών». Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν μετείχε στην ψηφοφορία.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση), όπως επίσης και το άρθρο για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για Ατυχήματα Αυτοκινήτων. Με κάποιες διαφοροποιήσεις, υπερψήφισαν το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), το άρθρο 4 (πόρος ΤΕΕ), όπως επίσης και το άρθρο για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφισαν όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου - και την τροπολογία.
Ανησυχία στο Μαξίμου
Προβληματισμός και αμηχανία επικρατούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.
Η συνοχή της κυβέρνησης από δεδομένη έγινε αμφισβητούμενη, όπως και η στήριξη από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.
Η αγωνία είναι έκδηλη στο Μέγαρο Μαξίμου για το τι θα επακολουθήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι κρέμεται από μια λεπτή κλωστή, ενώ έχει μπροστά της, την πιο κρίσιμη ψηφοφορία, αυτή για το πολυνομοσχέδιο επί των μέτρων την προσεχή Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
Στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας μετά τις χθεσινές απώλειες, ενώ ο Φώτης Κουβέλης δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγή πολιτικής. Η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων. Σε περίπτωση λοιπόν που καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, αυτομάτως θα τεθεί και εκτός κυβέρνησης, καθώς δεν μπορεί να είναι μέλος μιας κυβέρνησης της οποίας δεν στηρίζει την πολιτική.
Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς
Προβληματισμένος και ανήσυχος ήταν χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολουθούσε μέχρι αργά το βράδυ τις εξελίξεις. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έσπευσαν ωστόσο να ξεκαθαρίσουν πως η κυβέρνηση προχωράει μπροστά και ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
«Η πορεία είναι ευθεία. Δεν κάνουμε πίσω» ήταν το σαφές μήνυμα του Α. Σαμαρά, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες.
«Είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω αυτή τη στιγμή; Ή το πακέτο θα περάσει από τη Βουλή για να σωθεί η χώρα ή η χώρα θα βουλιάξει» έλεγαν στλέχη του Μαξίμου.
Ως εκ τούτου, με βάσει τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό που δεν μεταβάλλεται, η κυβέρνηση θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή και σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και όσες ρυθμίσεις δεν εγκρίθηκαν κατά τη χθεσινή ψηφοφορία.
Το πολυνομοσχέδιο - στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις επί των εργασιακών- θα είναι ένα άρθρο, θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στην αρμόδια επιτροπή και θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία την επομένη, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Ωμός εκβιασμός της τρόικας: Θέλετε τη δόση; Περικόψτε την Υγεία σας!
Ασκήσεις ισορροπίας στην κυβέρνηση
Βενιζέλος: Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα να φύγει από το ΠΑΣΟΚ