Πιο αδύναμη η κυβέρνηση Σαμαρά με τα 153 «ναι»
Πιο αδύναμη και πιο ευάλωτη βγαίνει η τρικομματική κυβέρνηση από την «κρίσιμη μάχη» όπως χαρακτηρίσθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα που συνοδεύουν την εφαρμογή του Μνημονίου 3. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε θέσει ως στόχο τις 155 θετικές ψήφους αλλά τελικώς δύο πρόσωπα άλλαξαν τα δεδομένα την τελευταία στιγμή.
Το πρώτο πρόσωπο προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία είναι ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ψήφισε την τελευταία στιγμή «παρών» με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον εκνευρισμό πολλών στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.
Το δεύτερο πρόσωπο είναι εκείνο της βουλευτού Κερκύρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελας Γκερέκου, η οποία ζήτησε να συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της περί του πολυνομοσχεδίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήλπιζε ότι η κ. Γκερέκου δεν θα ψήφιζε «παρόν» γι’ αυτό και είχε αναφέρει στον κ. Σαμαρά ότι ανέμενε πέντε διαρροές από το κόμμα του. Τελικά προστέθηκε κι αυτή της βουλευτού Κερκύρας, γεγονός το οποίο εκνεύρισε τον κ. Βενιζέλο.
Έτσι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου διαμορφώθηκε σε 153 «ναι», 128 «όχι» και 18 «παρών», επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν πολιτικοί παρατηρητές που εκτιμούν ότι στο τέλος της θητείας της αυτή η Βουλή θα έχει τους περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές στην νεώτερη Ιστορία του Έθνους.
Τα νέα δεδομένα
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε συγκρατημένος αποχωρώντας από τη Βουλή δηλώνοντας ότι το επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος πρέπει να ψηφιστεί έως την Κυριακή ενώ από τη Δευτέρα θα πρέπει να αλλάξουν όλα. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έδωσε το στίγμα της κατάστασης. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» δήλωσε λακωνικά.
Τα δύσκολα δεν αφορούν μόνο στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων αλλά και στις κοινωνικές αντιδράσεις που δρομολογεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να μελετήσει πολύ καλά τις κινήσεις του και τις αλλαγές που θα κάνει στο κυβερνητικό σχήμα με τον ανασχηματισμό που ετοιμάζει.
Προηγουμένως όμως πρέπει να κάνει ειλικρινείς συνεννοήσεις τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» κ. Φώτη Κουβέλη για το πλαίσιο υπό το οποίο θα συνεχίσει το έργο της η παρούσα κυβέρνηση.
Το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα και αγκυλώσεις που δεν ξεπερνιούνται εύκολα ή αναμοχλεύονται με την πρώτη ευκαιρία. Ενδεικτικό είναι το αλαλούμ που επικράτησε όταν ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε την τροπολογία για τους υπαλλήλους της Βουλής.
Εκείνη την ώρα ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη, αιφνιδιάζοντάς τους. Οι δύο πολιτικοί εταίροι όχι μόνο δεν μπορούσαν να αντιδράσουν αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- παρακάλεσαν τον πρωθυπουργό να μην αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που πλήττουν το κύρος της κυβέρνησης.
Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν μάλιστα ότι πλέον αποτελεί μονόδρομο η επανεκτίμηση της συνεργασίας που έχουν τα τρία κόμματα, κάτι το οποίο επισήμανε ο βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Οδυσσέας Βουδούρης στους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από τη Βουλή απόψε. Ειδικά για τον ανασχηματισμό, κυβερνητική πηγή σχολίαζε στο “Newbomb.gr” δεν πρόκειται να γίνει πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου.