Σάλος με τις δηλώσεις Αθανασίου για τα όρια έκφρασης των βουλευτών

Μεγάλη ένταση προκάλεσε στη Βουλή η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικων Χαράλαμπου Αθανασίου ο οποίος αναρωτήθηκε αν υπάρχει όριο στο απεριόριστο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης του βουλευτή έτσι όπως καθορίζεται στο άρθρο 60 του Συντάγματος.

Κατά τη συζήτηση στην Βουλή επί του Προϋπολογισμού και «με αφορμή την απομάκρυνση πολλών συναδέλφων μας από τα κόμματά τους όταν ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο», ο κ. Αθανασίου είπε:

«Πρέπει να πω και πρέπει να το δούμε -το λέω ως προβληματισμό χωρίς καμία διάθεση να πάρω θέση αυτή τη στιγμή ή να μειώσω οποιονδήποτε- ότι η διάταξη του άρθρου 60 του Συντάγματος που λέει ότι οι βουλευτές έχουν απεριόριστη ελεύθερη γνώμη μέχρι που πάει; Είναι χωρίς όρια;». Και συμπλήρωσε: «Ποια είναι τα όρια που διαγράφει το Σύνταγμα και περιορίζει αυτό το δικαίωμα; Είναι τα όρια του άρθρου 29 του Συντάγματος των οργανωμένων κομμάτων».

«Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να παίρνει στα όριά του, στην κοινοβουλευτική του ομάδα αποφάσεις και να ανατρέπονται από μεμονωμένα άτομα τη στιγμή που είναι αποφάσεις καταστατικού με προγραμματισμό», συνέχισε και πρόσθεσε: «Αυτά τα θέματα να τα δούμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνονται έτσι οι πλειοψηφίες των κομμάτων».

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου ο οποιος κατηγόρησε τον κ. Αθανασίου ότι προτείνει να μην μπορούν οι βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνείδηση και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να δηλώσει ευθέως αν σχεδιάζει τέτοια αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη να απευθύνεται προς τον κ. Αθανασίου και να του λέει πως δεν έχει δικαίωμα να μιλά γιατί είναι διορισμένος. «Δεν μπορείτε να λέτε ότι μπορεί να περιοριστεί το δικαίωμα έκφρασης και γνώμης των βουλευτών» και πρόσθεσε «σε λίγο θα μας λέτε και τι θα ψηφίσουμε στη Βουλή».

Ο κ. Αθανασίου προσπάθησε να δώσει εξήγησες, όμως ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατάλαβε ότι πιθανόν τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα και έτσι έκλεισε το μικρόφωνο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι μιλούσε, και έδωσε το λόγο σε άλλον βουλευτή της ΝΔ προκείμενου να εκτονωθεί η ένταση.