Η ιθαγένεια απειλεί την κυβερνητική συνοχή
Αναταράξεις στην τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργού να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του ΣτΕ ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης ιθαγένειας, παγώνοντας τη χορήγηση με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί από το ν. Ραγκούση.
Η χθεσινή πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου να ανακοινώσει ταχείες διαδικασίες αναθεώρησης του νομικού πλαισίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που εμφανίστηκαν από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί στην απόφαση Σαμαρά, καθώς όπως τόνισαν δεν είχαν καν ενημερωθεί νωρίτερα.
Ο Α. Σαμαράς έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χ. Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, η οποία αφορά στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Αθανασίου, εντός επτά ημερών, να προετοιμάσει και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την παραπάνω απόφαση του δικαστηρίου.
Η δέσμευση Σαμαρά και οι αντιδράσεις
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις.
«Πάγωσε» ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο όταν κατά τη συζήτηση για το κείμενο προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης διαπιστώθηκε πλήρης διαφωνία.
Με δεδομένες όμως τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, οι όποιες αλλαγές στο νόμο Ραγκούση θα γίνουν σε κλίμα συναίνεσης ώστε να μην διαταραχθεί εκ νέου η κυβερνητική συνοχή.
«Είναι προφανές ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν μπορεί να αναληφθεί βεβιασμένα και χωρίς τη συμφωνία των κομμάτων που τη στηρίζουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.
«Σοβαρό ατόπημα», χαρακτήρισε η εισηγήτρια του ΚΤΕ Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, τη διαρροή του αποτελέσματος της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Δεν δικαιολογείται η σπουδή για ζητήματα του ν.3838/10 που έκρινε η μη δημοσιευθείσα απόφαση του ΣτΕ», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, με στελέχη της να σημειώνουν ότι πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας και ότι απαιτείται η συνεννόηση των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
«Δεν δικαιολογείται καμία ρύθμιση που υποχωρεί μπροστά στο ρατσισμό και την ξενοφοβία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά της απόφασης του πρωθυπουργού: «Με προσωπική εντολή του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση σπεύδει να καταργήσει το Νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, πριν καν δημοσιευτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή. Επιπλέον, για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι προτιμά να δημαγωγεί, και όχι να δίνει δίκαιες λύσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο Νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων. Οι νέοι που, είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε βαθμό που ο όρος "μετανάστες δεύτερης γενιάς" να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής», προσθέτει.