Δ.Κούρκουλας:Χτίζουμε ισχυρές συμμαχίες και επιχειρήματα για ανάπτυξη
Βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην μειωθεί το συνολικό ποσόν για τον προϋπολογισμό -όπως επιδιώκουν οι χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό -και να μην αλλάξει ο τρόπος κατανομής των πόρων. Ο υφυπουργός είπε πως «πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσει τις πολιτικές της». Για τον προϋπολογισμό της Συνοχής, που στόχος του είναι να είναι αναπτυξιακός και να δημιουργεί θέσεις εργασίας, είπε: «Έχουμε χτίσει συμμαχίες. Έχουμε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τη στήριξη της ομάδας χωρών «Φίλοι της Συνοχής», με τους οποίους συναντήθηκε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, όπου τον συνοδεύσαμε ο κ. Χατζηδάκης και εγώ, για να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ισχυρά».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω των μεγάλων πιέσεων που δέχεται εξαιτίας της γεωπολιτικής ρευστότητας στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει αύξηση των κονδυλίων», τόνισε ο υφυπουργός. Ερωτηθείς, πότε θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και τι κάνει η οικονομική διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών γι' αυτό, ο κ. Κούρκουλας απάντησε ότι οι πρεσβείες μας και οι οικονομικές διαπραγματεύσεις μας εντός και εκτός της ΕΕ μπαίνουν στην υπηρεσία της εξωστρέφειας, ότι σχεδιάζονται από κοινού κινήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Τουρισμού, καθώς και ότι προγραμματίζονται αποστολές στο εξωτερικό, σε ορισμένες από τις οποίες θα ηγηθεί ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Κούρκουλας τόνισε πως παράλληλα συντρέχουν ήδη παράγοντες υπέρ της ανάπτυξης, όπως είναι η βελτίωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον και η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ η τελική λύση για τη δόση και για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και η επίτευξη, το 2013, πρωτογενούς πλεονάσματος θα καθησυχάσουν οριστικά τους επενδυτές. Ενδεικτικές αυτής της βελτίωσης κλίματος, λέει ο υφυπουργός, είναι οι συμφωνίες της COSCO με τη Hewllett Packard, η συνεχής αύξηση των εξαγωγών μας σε νέες αγορές όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι αραβικές χώρες, καθώς και η θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Επέμεινε πάντως στην προϋπόθεση να υπάρχει «κοινωνική ειρήνη και συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων», ενώ σχολιάζοντας όσα διημείφθησαν χτες στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «οι σκηνές ταλιμπανισμού που είδαμε χτες με τον Γερμανό πρόξενο, δεν είναι περιβάλλον που βοηθάει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».«Εναπόκειται σε μας να μην τα καταστρέψουμε», επισήμανε ο κ. Κούρκουλας.
Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υλοποιήσει αυτά που πρέπει γιατί «έχει γίνει συνείδηση σε όλους ότι η κρίση είναι παγκόσμια και ότι είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι». Μίλησε για «γενναίες αποφάσεις αν και με καθυστέρηση», φέρνοντας για παράδειγμα την επικείμενη τραπεζική ένωση και την εγγύηση των καταθέσεων, κάτι που «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από ένα χρόνο».
Για τις καθυστερήσεις, πάντως, έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας ως Ελλάδα, είπε ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ένα κομμάτι του μέλλοντός μας κρίνεται στην Ευρώπη, αλλά το πιο σημαντικό κρίνεται στην Ελλάδα. Εμείς πρέπει να μπορέσουμε να βάλουμε το τρένο στις ράγες του για να βγούμε απ' την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.