Νικολόπουλος: Σύμβουλοι Υπουργών είναι και αντίδικοι του Δημοσίου
«Παίζεται χοντρό παιχνίδια συμφερόντων» καταγγέλλει ο Βουλευτής και συντονιστής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, Νίκος Νικολόπουλος, αναφερόμενος σε δικηγόρους που ενώ έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι / συνεργάτες υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, εντούτοις, ως ελεύθεροι επαγγελματίες παρίστανται ως συνήγοροι αντιδίκων του δημοσίου (!) σε διάφορες υποθέσεις.
«Προ καιρού είχα μεταφέρει στον Πρωθυπουργό και στα μέλη της Κυβέρνησης την εύλογη οργή και αγανάκτηση πολιτών αλλά και εγκύρων στελεχών του νομικού κόσμου, καθώς επίσης και διακεκριμένων νομικών της μαχόμενης δικηγορίας για το ηθικά ασυμβίβαστο, παράταιρο και καταδικαστέο φαινόμενο Δικηγόροι - Σύμβουλοι Υπουργών να είναι και αντίδικοι του Δημοσίου. Από τις απαντήσεις εκείνων των Υπουργών που σεβάστηκαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην απαγορεύει αυτή την παράλληλη άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Ως εκ τούτου είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω μερικές αδιάψευστες απαντήσεις που έδωσαν στην Βουλή οι κ.κ. Υπουργοί και είναι «ΚΑΡΦΟΣ ΣΤΟΝ ΟΘΦΘΑΛΜΟΝ» του κ. Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί πια να σιωπά και να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, επειδή σε όποιες περιπτώσεις παρατηρείται τέτοια πρακτική θα πρέπει να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η άμεση απομάκρυνση των υπαλλήλων αυτών αλλά και να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες εκείνων οι οποίοι τους διόρισαν» τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος αναφέρεται πλέον σε συγκεκριμένα υπουργεία και δικηγόρους. Πιο συγκεκριμένα:
ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ στους ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Έξι (6) δικηγόροι μπορούν να ασκούν δικηγορία χωρίς κανένα περιορισμό (μάλιστα ο Υφυπουργός ζήτησε για τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου και πήρε την «εξαίρεση από την αναστολή άσκησης του λειτουργήματος του Δικηγόρου Σ.Ε., ο οποίος διορίστηκε με την με Α.Π. Β1/3370/12.7.2012 και υπεγράφη από τον κ. Μανιτάκη).
- Εργασίας: Τέσσερις (4) δικηγόροι.
- Προστασίας Πολίτη: Τέσσερις (4) δικηγόροι, ο Σ.Α. έχει εξαιρεθεί από την αναστολή.
- Εθνικής Αμύνης: Τέσσερις (4) δικηγόροι.
- Ναυτιλίας: Δύο (2) δικηγόροι, ο Δ.Γ. επιτρέπεται η άσκηση επαγγέλματος.
- Εσωτερικών: Πέντε (5) δικηγόροι, η ΝΠ έχει κάνει αναστολή επαγγέλματος.
- Περιβάλλοντος: Τρεις (3) δικηγόροι.
- Πολιτισμού 1 δικηγόρος, ο ΠΚ έχει εξαιρεθεί από την αναστολή.
- Παιδείας: Πέντε (5) δικηγόροι, όλοι εξαίρεση
- Αθλητισμού: Δύο (2) δικηγόροι, για την ΜΔ «με υποθέσεις που έχει χειριστεί θα μας ενημερώσει».
- Εξωτερικών: Ένας (1) δικηγόρος, ο ΠΑ «δεν έχει παραστεί και συζητήσει οιαδήποτε υπόθεση ενώπιον των Δικαστηρίων».
- Μακεδονίας: Ένας (1) δικηγόρος, η ΒΣ« δεν έχει παραστεί και συζητήσει οιαδήποτε υπόθεση ενώπιον των Δικαστηρίων».
Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις ορισμένων Υπουργών, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι το κρίσιμο του ζητήματος μου απάντησαν ως εξής:
- Εργασίας : «Κατά δήλωση των ανωτέρω, μετά τον διορισμό τους δεν έχουν αναλάβει, ως δικηγόροι, το χειρισμό υπόθεσης αντιδικίας με το δημόσιο». Ας είμαστε καλόπιστοι.
- Μακεδονίας: «…δίδεται άδεια στην ΒΣ για την άσκηση ιδιωτικού έργου πλην όμως ….ο Υπουργός είναι και θα παραμείνει ενήμερος για τις υποθέσεις, τον χειρισμό των οποίων θα αναλαμβάνει….». Εκτός των άλλων θα κοιτάζει και πινάκια.
- Προστασίας του Πολίτη: «Η κατοχή της θέσης ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη… δεν είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δικηγόρου…»
- Ενέργειας : «Κανείς από τους αναφερομένους στα ανωτέρω έγγραφα δικηγόρους δεν χειρίζεται υποθέσεις με αντίδικο το Δημόσιο».
- Ανάπτυξης: «Οι δικηγόροι ειδικοί σύμβουλοι - ειδικοί συνεργάτες, που αναφέρονται στα ανωτέρω μας έχουν ενημερώσει πως δεν χειρίζονται υποθέσεις που να δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων».
Και ο κ. Νικολόπουλος, συνεχίζοντας επισημαίνει:
«Με την υπ. Α.Π. 2253/1845 ερώτηση και ΑΚΕ ζητούσα να σταλεί στην Βουλή από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς : «πλήρης αναλυτικός κατάλογος με τις υποθέσεις που χειρίζονται τα πρόσωπα αυτά και είναι εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο. Συγκεκριμένα να αναφέρεται το όνομα του διαδίκου που εκπροσωπούν, ο αντίδικος κρατικός φορέας, το δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υπόθεση (απροσδιόριστη, προσδιορισμένη, αναμονή έκδοσης δικαστικής απόφασης, εκκρεμής σε δεύτερο βαθμό κλπ), το αντικείμενό της (φορολογική, αστική, ακυρωτική κλπ), το ύψος της οικονομικής διαφοράς και ο χρόνος επικείμενης συζήτησης».
Σκοπίμως ή όχι δεν εστάλη…
Σκοπίμως ή όχι δεν απάντησαν κάποιοι Υπουργοί.
Όμως ξεκάθαρη ήταν μόνον η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, ο οποίος μας πληροφορεί ότι υπηρετούν 17 Νομικοί στην Γ.Γ. της Κυβέρνησης -ζωή να’ χουν- και ακόμη 2 στον Υφυπουργό και από 1 στην ΕΕΔΑ και την Ειδική Επιτροπή Βιοηθικής… και «παστρικά» απαντά: «Οι υπηρετούντες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού δικηγόροι ευρίσκονται σε αναστολή άσκησης του ασκούμενου ελευθέριου επαγγέλματος».
Μετά από αυτό το «ανθολόγιο» απαντήσεων των Υπουργών προκύπτουν τα εξής «καυτά» ερωτήματα:
1. Είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός για την κατάσταση αυτή;
2. Ποιοι από τους δικηγόρους που έχουν προσλάβει συμβούλους ή συνεργάτες, έχουν σε εκκρεμότητα δίκη οποιουδήποτε περιεχομένου και σε οποιοδήποτε στάδιο με αντίδικο το Ελληνικό Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή άλλο εποπτευόμενο από το Κράτος φορέα;
3. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να θεσπισθεί απόλυτο ασυμβίβαστο της ιδιότητας του μετακλητού υπαλλήλου-συμβούλου ή συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Υπουργού και Γενικού γραμματέα Υπουργείου με την ιδιότητα του δικηγόρου που χειρίζεται υποθέσεις κρατικού ενδιαφέροντος»