Μόνο οι 20-30 δήμοι από τους 325 απέστειλαν πράξεις διαθεσιμότητας
Από τους 325 δήμους της Ελλάδας μόνο 20-30 απέστειλαν σήμερα - ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή καταλόγων με εργαζόμενους - διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας και κατάργησης θέσεων.
Αυτό είπε, μεταξύ άλλων ο γ.γ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Τσούνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις συλλήψεις του δασκάλου Θ. Αγαπητού και των εργαζομένων στους ΟΤΑ Σ. Αρβανίτη και Θ. Κυρατζόπουλου, που κατηγορούνται για την επίθεση κατά του Γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσούνης, αυτοί οι 20-30 δήμοι είναι όσοι δεν θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αφού δεν καλούνται από την κεντρική Διοίκηση να μετακινήσουν υπαλλήλους. Κατά τα άλλα, 240-250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Κι αυτό διότι, όπως λένε οι εργαζόμενοι, η μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ κατά 80% σχεδόν, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009, καθιστά αδύνατον για οποιονδήποτε δήμο να παραμείνει εκτός Εποπτείας και Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.
Είναι μοιραίο να προκύψουν αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10% για δυο συνεχόμενα τρίμηνα, οπότε θα κινητοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, ακόμη και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η συνέντευξη, που έγινε προκειμένου να εκφρασθεί η συμπαράσταση στους τρεις συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε πέρα από τον καταγγελτικό λόγο περί «κυβερνητικών διώξεων», στην αποτύπωση μιας έντονης αγωνίας για την αποσάθρωση του δημοσίου τομέα, αλλά και των εργασιακών σχέσεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Δ. Σπανού εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενη στην αυριανή συγκέντρωση των εργαζομένων, «εκατό χρόνια μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας πάμε για μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος».
Παρόντες στη συνέντευξη, εκτός από την κ. Σπανού και τον κ. Τσούνη, ήταν ο Θ. Μπιζάς, μέλος της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΕ, ο Λάμπρος Νικολάρας από τη ΔΟΕ Θεσ/νίκης, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Α. Χάγιος, και ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, Π. Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εκ μέρους της ΔΟΕ, ο κ. Νικολάρας υποστήριξε ότι η χώρα «κατρακυλά καθημερινά στην αντιδημοκρατική εκτροπή» και όσον αφορά τις συλλήψεις έκανε λόγο για «γκανγκστερικές απαγωγές». Ερωτηθείς τι εννοεί με την έκφραση «γκανγκστερικές απαγωγές», απάντησε ότι ο κ. Αγαπητός «βγαίνοντας από το σχολείο, είδε δυο άνδρες να τον πλησιάζουν με πολιτικά, που αμέσως τον έσπρωξαν και τον έβαλαν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο». «Με παρόμοιο τρόπο», υποστήριξε, «συνελήφθη ο δεύτερος, ενώ περπατούσε στο δρόμο και τον τρίτο, σχεδόν τον απήγαγαν από το χώρο της δουλειάς του». «Είμαστε όλοι υπό απόλυση».
Όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, επόμενος στόχος των κινητοποιήσεων κατά των νέων μέτρων είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού -όπως ειπώθηκε επανειλημμένως-είναι «όλοι υπό απόλυση». «Η αξιολόγηση προσωπικού και δομών θα έχει ως συνέπεια την αποχώρηση στις αρχές του 2013 άλλων 25.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα», εκτίμησε η κ. Σπανού. «Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για συνολική επίθεση που, αν δεν την αντικρούσουμε, θα αλλάξει όλος ο χάρτης του Δημοσίου» προσέθεσε ο κ. Τσούνης. Και ο κ. Μπιζάς κατέληξε: «Όποιος δεν κατανοεί ότι είμαστε όλοι υπό απόλυση, κάνει μεγάλο λάθος. Καλούμε τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις τους για το συνδικαλιστικό κίνημα, να κατέβουν σήμερα στο δρόμο με το συνδικαλιστικό κίνημα». Για αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και πορεία διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι από την Πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.